Už jen pár dnů naleznou kuřáci na pultech trafik cigarety a další tabákové výrobky s mentolovou příchutí. Od středy totiž bude zakázáno je prodávat.

Češi si na roušky zvykli.
PŘEHLEDNĚ: S rouškou k bazénu. Podívejte, jaká nařízení startují 25. května

Důvodem je evropská směrnice zakazující prodej těchto výrobků. Ta mimo jiné reaguje na skutečnost, že jsou kvůli své chuti oblíbené především mezi mladšími kuřáky, a často tak „slouží“ jako start na cestě k závislosti.

Více kouře

„Mentol dělá z kouření zdánlivě příjemnější zážitek, neboť vyvolává chladivý pocit při kontaktu se sliznicemi. Má také mírné anestetické a analgetické účinky,“ vysvětluje jejich úspěch mezi mladými kuřáky, ale také ženami Adam Kulhánek, vedoucí Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kouř obsahující mentolovou příchuť je podle něj pro kuřáka méně dráždivý, proto jej může vdechovat do plic intenzivněji a ve větším množství.

Před nebezpečím mentolových cigaret varuje i lékařka Eva Králíková, která se boji proti důsledkům kouření dlouhodobě věnuje. „Mentol dráždí chladové receptory v krku, a lidé proto mají pocit, že vdechují čistý a chladný vzduch, ačkoli je pravý opak pravdou,“ řekla nedávno Deníku. Kuřák těchto cigaret podle ní vdechuje větší množství škodlivého kouře, navíc hlouběji do plic a snáze.

Elektronické cigarety

Cigarety s mentolovou příchutí nebo mentolovými kapslemi v Evropě, tedy i u nás, kouří zhruba osm procent kuřáků. Ti tak buď přestanou kouřit, nebo „přesedlají“ na klasické cigarety.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Adam Vojtěch: Z kontrol nákupů nemám naprosto žádné obavy

Mentol ovšem bitevní pole jen tak nevyklidí. I nadále bude jeho příchuť umožněna u výrobků ze zahřívaného tabáku a elektronických cigaret. Jich se totiž směrnice netýká. Důvod je prostý. V době, kdy vznikala, tyto výrobky nebyly rozšířené, na trhu se teprve objevovaly. Jiné příchuti než mentolové byly zakázány již dříve.