Třeba Helena Hlůžková z Kozolup u Plzně dokázala do skořápky vyfouknutého slepičího vajíčka vyvrtat zubní vrtačkou rekordní počet 1569 dírek tak, aby tvořily vzor.

Spolek A JE TO v čele se Silvií Šeděnkovou, Lenkou Anežkovou a za podpory městského obvodu Slezská Ostrava zase uspořádal na Boží hod velikonoční 21. dubna 2019 v Ostravě akci Heřmanický vajcovník. Na ní bylo na jeden strom navěšeno neuvěřitelných 31 324 velikonočních kraslic. Jejich shromažďování trvalo téměř dva roky, na strom je dostali svázané po dvojicích pomocí žebříků, lezeckého vybavení i vysokozdvižné plošiny.

Velikonoční hrkání na jihu Moravy.
Návrat tradičních Velikonoc. Na jižní Moravě nebude chybět ani oblíbené hrkání

Překonán tím byl rekord z Velikonoc roku 2007. Tehdy v Bludově za čtyři hodiny navěsili na patnáct metrů vysoký strom 30 658 vyfouknutých velikonočních vajíček. Bludovští kraslice sbírali a zdobili od listopadu do dubna.

Kraslice bez vajec

Téměř tisícovka dětí pelhřimovských základních škol vytvořila na ploše Masarykova náměstí obří lidskou mozaiku velikonočního vajíčka o rozměrech 25 x 11 metrů. Pět barev kraslice vytvořily různobarevná trička 940 zúčastněných žáků.

Antonín Hájek je zase autorem kraslice z javorového dřeva, která je zdobena ornamentem vytvořeným starou lidovou technikou – vyléváním roztaveným cínem. Obří vejce, vystavené v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově, má průměr 54,2 centimetru, je vysoké 103,7 centimetru a váží 61,5 kilogramů.

Muzejní spolek Pohořelice uspořádal velikonoční výstavu, na které bylo vystaveno 4204 pohlednic s tematikou svátků jara.

Nešlo to zastavit

Jaroslav Vichr upletl tradičním způsobem neobvyklou velikonoční pomlázku z osmi vlastnoručně vysoustružených kovových špon. Recesní „drsná“ pomlázka, kterou autor věnoval jako exponát do expozice Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, je dlouhá 128 centimetrů.

Kuřátka slepičího plemena hedvábnička těší klientelu ostravského domova Siloe pro lidi s poruchami paměti a sníženou soběstačností.
OBRAZEM: Velikonoce v Ostravě. Seniorům pořídili „kontaktní“ živá kuřátka

Skupina ministrantů ze Strážnice dokázala uplést takzvanou naplétanou velikonoční pomlázku z šestnácti prutů, jejíž konečná délka činila 50,78 metru. Na naplétání použili celkem 1153 proutků. Na výrobě pomlázky pracovali její autoři celkem 19 hodin čistého času. Na Velikonoční pondělí ji pak použili i při koledě. Ačkoliv ke zdolání rekordu stačila přibližně poloviční délka pomlázky, rekordmani uvedli, že je pletení začalo natolik bavit, že „to prostě nešlo zastavit“.

Čím šleháte

Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově vyhlásilo velikonoční pokus o společný zápis do České knihy rekordů, spočívající v nalezení co největšího počtu místních pojmenování pro pomlázku spletenou z vrbových proutků. Se „svými“ názvy se přihlásilo 65 příznivců této tradice. Dle jejich informací se v různých končinách České republiky umě spleteným proutkům říká i vinovačka, šmigrust, šlahačka, šlupačka, šmerkus či korbáč. Celkem sesbírali 71 pojmenování.