Více než polovina Čechů (58 %), kteří kvůli koronavirové pandemii museli pracovat z domova, tvrdí, že dokážou být s partnerem dlouhodobě v jedné místnosti či bytě, aniž by si lezli na nervy. Naopak 15 procent dotázaných prohlásilo, že na základě zkušeností z pandemie spolu dlouhodobě v jedné místnosti či bytě nevydrží. Téměř pětina (19 %) respondentů připustila, že si museli nastavit nová pravidla fungování domácnosti. Ukázal to průzkum banky ING Česká republika na reprezentativním vzorku pracující české populace.

Premiér Andrej Babiš
Není důvod měnit ošetřovné. Školy nezavíráme, říká Babiš

„Jakmile vstoupila v platnost krizová opatření, do dvou dnů pracovalo více než 80 procent našich lidí z domova, aniž by to ovlivnilo kvalitu jejich práce. Museli jsme jim pro to vytvořit potřebné podmínky, ať už to byl kvalitní a bezpečný přístup do našich systémů, distribuce sluchátek pro konferenční hovory, ale třeba i zapůjčení monitorů a kancelářských židlí, uvedla HR ředitelka banky ING Hedvika Holá.

„Online mají kolegové k dispozici jak všechny potřené informace, tak například i kurzy jógy nebo psychologa na telefonu. Rodičům pracujícím z domova jsme se snažili poskytnout čas na to, aby dokázali kombinovat práci s domácí výukou dětí nebo přípravou oběda. Víme, že to neměli snadné,“ dodala Hedvika Holá.

Silnější internetové připojení 

Průzkum dále ukázal, že některých případech se partneři doma dozvěděli o tom, co vlastně ten druhý v práci dělá. Potvrdilo to pět procent dotázaných. Téměř desetina (9 %) lidí také musela kvůli práci z domova posílit internetové připojení.

Odběry vzorků na koronavirus. Ilustrační snímek
ON-LINE: Rekordní nárůsty pokračují. Za den poprvé přibylo 650 případů

Výsledky výzkumu potvrzuje i psycholožka Martina Viewegová: „Moji dlouhodobí klienti si ujasnili, že pokud jim je s partnery dobře, zvládnou i nečekaný stres daný novou situací a byli rádi, že mohou být více spolu. Část z nich byla nucena určité věci změnit, ale alespoň rovnou mohli v praxi vyzkoušet nové komunikační vzorce, na kterých pracují v terapii. Objevilo se naopak i pár nových klientů, jejichž manželství karanténu nezvládlo. Nicméně to spíše bylo vyvrcholení dlouhodobých problémů než samotný spouštěč."