Situace 1: Přijde host bez očkování či potvrzení

Obsluha vyzve hosta, aby opustil provozovnu. Co když to odmítne? Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se musí v takovém případu obrátit personál na Policii ČR. Hostovi bez dokladu o bezinfekčnosti, nebo s padělaným potvrzením, hrozí od policie či hygieny pokuta až deset tisíc korun.

Policie sama však žádné zvýšené kontroly barů a restaurací neplánuje. „Jsme připraveni poskytnout hygienické stanici součinnost, pokud nás o to požádá. Zároveň plně reagujeme na oznámení,“ informoval mluvčí Policejního prezídia Ondřej Moravčík. „Kontrolování platných opatření se věnují kolegové v rámci běžného výkonu služby,“ dodal policista. 

Co když host zapomene potvrzení doma a nemá mobilní aplikaci Tečka? V tom případě je podle náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové možné, aby se host před zraky obsluhy otestoval přímo v hospodě antigenním testem. Naopak testovat se vůbec nemusí člověk, který si jde do restaurace jen vyzvednou jídlo s sebou.

Ilustrační foto.
Pro neočkované přituhuje. Volný čas jim od listopadu podraží o tisíce

Situace 2: Přijdou hosté a obsluha je zapomene zkontrolovat

 Podle hlavní hygieničky hrozí i v takovém případě na místě pokuta do 10 tisíc korun. „A to se týká jak hosta, tak i provozovatele. Mimořádné opatření ukládá povinnost provozovateli stravovací služby, tedy pokuta je uložena provozovateli,“ vysvětlila Svrčinová. Lajdáckým číšníkům pokuta nehrozí, odpovědnost je na provozovateli podniku.  Ve správním řízení může majitele hospody dostat pokutu až tři miliony korun.

Situace 3: Host při návštěvě restauračního zařízení požádá o průkaz bezinfekčnosti číšníka

Je to bizarní situace, ale někteří hosté mohou tímto způsobem „provokovat“ hospodské. Takové kverulantství je ale zbytečné. Podle Pavly Svrčinové nemá obsluhující personál povinnost mít průkaz o bezinfekčnosti. „Host tak nemá oprávnění zjišťovat, zda personál  splňuje podmínky, tedy očkování, test, prodělaná nemoc,“ informovala hlavní hygienička.

Kvůli rostoucí síle epidemie koronaviru rozhodlo ministerstvo zdravotnictví o testování žáků na základních a středních školách v osmi okresech, kde je epidemiologická situace nejhorší.
Nová opatření: Učitelé v rouškách, testy na kolejích i náhrada mzdy v karanténě

Situace 4: Do podniku míří člověk, který si objednal jídlo s sebou

Při pouhém vyzvednutí objednaného jídla v restauraci se zákazník prokazovat bezinfekčností nemusí.

Situace 5: Host je na zahrádce 

Aby ho mohli obsloužit, musí člověk prokázat bezinfekčnost stejně jako lidé, kteří jsou uvnitř.