V nemocnici bylo ke středečnímu večeru s koronavirem 130 lidí, nejvíc od 13. května. V těžkém stavu je 31 pacientů, rovněž nejvyšší počet za víc než čtvrt roku. Výrazně nižší než na jaře je ale podíl hospitalizovaných z celkového počtu aktuálně nakažených. V nemocnici je nyní zhruba 2,5 procenta lidí, u nichž byl koronavirus diagnostikován. V březnu, dubnu a květnu to bylo i více než deset procent. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh, někteří jsou zcela bez příznaků.

Členka volební komise s přenosnou volební urnou. Ilustrační snímek
Zeman vyhlásil termíny: Lidé v karanténě budou volit 30. září a 1. října

Nejhorší situace zůstává na Kolínsku, kde je za posledních sedm dní téměř 43 nakažených na sto tisíc obyvatel. Následuje Praha s více než 37 nakaženými na sto tisíc obyvatel. V celé ČR není žádný okres, kde by za uplynulých sedm dní nebyl potvrzený nový případ koronaviru.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v úterý uvedl, že jde většinou o známá ohniska. Reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, odhaduje na 1,1. Na podzim očekává minimálně stejný záchyt nových případů, spíš ale vyšší.

Počítačová výuka - Ilustrační foto
Výuka na dálku: Nejvíc byli spokojeni Australané, Američané, Slováci a Češi

Zářijový návrat dětí a studentů do škol a lidí z dovolených by mohl podle epidemiologů situaci s koronavirem zhoršit. Od září proto bude povinné zakrývání nosu a úst v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na vnitřních akcích od stovky účastníků a u říjnových krajských a senátních voleb.