Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 35 933 nakažených. Téměř 21 300 z nich se z nemoci vyléčilo a 456 lidí s covidem-19 zemřelo.

Denní přírůstky nakažených zatím ve volných dnech ve srovnání s pracovním týdnem většinou klesaly. Dosavadní víkendové denní maximum z minulé soboty, kdy laboratoře odhalily 507 nakažených, tak bylo nově překonáno o více než 1000 případů.

Injekce, vakcína, očkování - ilustrační foto
Britská AstraZeneca obnovuje klinické testy vakcíny proti covidu

Za tento týden přibylo v ČR už přes 8500 potvrzených případů nákazy. Zvyšuje se i počet testů. Od úterý do čtvrtka jich laboratoře provedly vždy více než 15 tisíc, v pátek to bylo rekordních 18 329 testů. V sobotu sice počet klesl na 12 886, ale výrazně vzrostl podíl pozitivních nálezů. Činil téměř 12 procent, v pátek to bylo necelých osm procent. Přes 12 procent se tento podíl dostal naposledy 28. června. Tehdy se ovšem testovalo cíleně v ohniscích nákazy, tedy hlavně na Karvinsku a v těžební firmě OKD.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel má okres Plzeň-jih, a to přes 170 případů. Následují Praha se zhruba 149 a Kladensko se 148 nakaženými na sto tisíc obyvatel. Více než 100 případů na sto tisíc obyvatel registrují také okresy Beroun, Uherské Hradiště, Praha-západ, Prah-východ, Cheb a Trutnov.

Koronavirus v Česku: Mezi důležitá opatření patří povinné nošení roušek nebo respirátorů.
Lidé dostanou roušky od státu. Když nedorazí, jděte na poštu

Od čtvrtka je kvůli zhoršené epidemické situaci povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé zemi. Už od začátku září platila povinnost chránit si ústa a nos při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.