Kvůli rostoucímu počtu nových případů bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha pravděpodobně nutné přistoupit zejména v Praze k dalším opatřením proti koronaviru, zmínil třeba rozšíření pravidel pro nošení roušek. Sám ministr je v domácí karanténě kvůli nákaze hlavní hygieničky Jarmily Rážové, středeční test na covid byl u Vojtěcha negativní. Nákaza se naproti tomu potvrdila u ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška, řekl ministr v České televizi.

Premiér Andrej Babiš
Není důvod měnit ošetřovné. Školy nezavíráme, říká Babiš

Aktuálně nemocných je 7022 lidí, to je nejvíc od začátku epidemie. Za uplynulý měsíc také výrazně přibylo lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnici. Od začátku srpna do začátku září stoupl počet hospitalizovaných skoro o polovinu na 172. Množství nakažených ve vážném stavu se za měsíc více než zdvojnásobilo na 40 těžce nemocných. V nemocnicích je nyní 2,6 procenta nemocných, zatímco například na přelomu dubna a května se podíl hospitalizovaných z celkového počtu nemocných pohyboval kolem deseti procent. U většiny pozitivně testovaných má nemoc mírný průběh, někteří jsou úplně bez příznaků.

 

 Přírůstky nakažených byly v posledních dnech opakovaně vysoké. Od začátku dubna až do konce června se denní nárůsty případů držely většinou pod dvěma stovkami, do začátku srpna pak zůstávaly pod třemi stovkami. V posledních třech týdnech se ale třikrát objevily přírůstky kolem pěti stovek za 24 hodin. Ve středu poprvé padla hranice šesti stovek. Rostoucí počet případů souvisí i s častějším a cílenějším testováním - v úterý jich laboratoře provedly skoro 11 tisíc, což je dosavadní maximum. Počet středečních testů zveřejní ministerstvo večer.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová
Hlavní hygienička Rážová má koronavirus. Vojtěchův test byl negativní

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na sto tisíc  obyvatel 64 nových případů covidu-19. Následuje okres Třebíč a Praha se zhruba 50 případy na sto tisíc obyvatel za uplynulý týden, víc než čtyři desítky nakažených v přepočtu na obyvatele evidují také okresy Mělník, Beroun a Svitavy.