U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. S koronavirem bylo podle posledních údajů k úterku hospitalizováno 139 lidí, nejvíc od 13. května. V těžkém stavu bylo 32 pacientů, rovněž nejvyšší počet za víc než čtvrt roku.

Dovolená u moře - Ilustrační foto
Čechy cestující do Británie čeká karanténa. Chorvatsko zůstává bez testu

Nejhorší situace za uplynulých sedm dní je v Praze, kde připadá na 100 tisíc obyvatel více než 41 nakažených. Následují okresy Hodonín a Příbram, které vykazují shodně téměř 36 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Jediným regionem Česka, kde v posledních sedmi dnech nezaznamenali žádný případ koronaviru, je Znojemsko.

Hygienici dnes zařadili hlavní město do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy koronavirem. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se ale zatím nezavádějí zpřísněná bezpečnostní opatření jako omezení otevírací doby restaurací a barů. Do zeleného, prvního stupně rizika, nově patří okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město. V ostatních okresech je podle hygieniků riziko nákazy zanedbatelné.

V posledních dnech rostl podíl nově zaznamenaných případů nákazy na celkovém počtu provedených testů. V pondělí činil zhruba 3,5 procenta, v úterý 4,2 procenta a ve středu 4,5 procenta. Ve čtvrtek se podíl pozitivních testů vrátil ke čtyřem procentům.

Zářijový návrat dětí a studentů do škol a lidí z dovolených by mohl podle epidemiologů situaci s koronavirem zhoršit. Od září proto bude povinné zakrývání nosu a úst v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na vnitřních akcích od stovky účastníků a u říjnových krajských a senátních voleb.

Pracovníci čekají 24. srpna 2020 na testování na covid-19 v Brasílii
Počet nakažených ve světě překročil 24 milionů. V čele statistiky jsou USA