V Jihomoravském kraji platily dnes odpoledne dva druhé povodňové stupně značící pohotovost. Na Moravě v Lanžhotě hladina klesá, setrvalá je na Svratce v Brně-Poříčí. Tok je ale ovlivněný manipulacemi na Brněnské přehradě. Pro okolí Břeclavi platí až do odvolání povodňová pohotovost. Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Povodňová bdělost, tedy nižší stupeň výstrahy, platí i v okolí Hodonína a Veselí nad Moravou, Mikulova a částečně i v okolí Brna.

Rozvodněná řeka. Ilustrační snímek
Hladiny řek pozvolna klesají. Na některých místech však znovu prší

V Moravskoslezském kraji byl druhý povodňový stupeň platný na řece Opavě, a to v Děhylově na Opavsku, kde hladina ale podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové i nadále klesá. První povodňový stupeň byl ještě na řece Odře v Bohumíně na Karvinsku, kde situaci ale ovlivňuje skutečnost, že se do Odry vlévají další toky nebo na tocích pod přehradami, které povodí začalo regulovaně odpouštět tak, aby se hladiny přehrad vrátily z retenčních prostor zpět na zásobní.

Na třech místech v Olomouckém kraji platil dnes odpoledne už pouze první stupeň povodňové aktivity značící bdělost. Nad spodní hranicí pro jeho vyhlášení byly na Prostějovsku hladiny Blaty v Klopotovicích a Hloučely pod vodní nádrží Plumlov, na Přerovsku hladina Romže v Polkovicích.

Situace na Zlínsku se zcela uklidnila

Situace se zcela uklidnila na Zlínsku, kde hladina řeky Moravy ve Spytihněvi klesla už dopoledne pod spodní hranici prvního stupně povodňové aktivity znamenajícího bdělost. Bylo to poslední místo ve Zlínském kraji, kde ještě některý z povodňových stupňů platil.

Povodeň v Benešově nad Ploučnicí
Souboje Česka s velkou vodou v posledních 20 letech. Byly devastující i smrtící

V Pardubickém kraji byly odpoledne ještě dvě řeky nad běžnými stavy. První povodňové stupně platily na Loučné v Dašicích a v Cerekvici nad Loučnou a na Chrudimce v Padrtech. Podle modelové předpovědi by hladiny řek měly dále klesat. Loučná v Dašicích by se měla na první stupeň dostat v noci na pondělí, podobně se budou snižovat další vodní toky. Povodňová bdělost platí pro regiony Chrudim, Litomyšl a Vysoké Mýto.