„Rozhodli jsme se, že do oranžové barvy, do vyššího stupně rizika, která označuje počínající komunitní šíření, zařazujeme hlavní město Prahu s tím, že je riziko v této barvě na nižší hraně,“ uvedl Vojtěch s tím, že přitom epidemiologický štáb vycházel z dat.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová.
Hlavní hygienička Jarmila Rážová: Utáhnout šrouby můžeme vždycky

Žádné dodatečné opatření se ale zatím neplánuje. Ministerstvo a jeho lidé tak pouze doporučují, aby se nosily roušky i na školách či se upravila otevírací doba. „Pokud by situace dále eskalovala, tak bychom museli přijmout další opatření typu širšího nošení roušek nebo zavírání nočních provozů,“ dodal ministr.

Situace je podle něj signálem i pro další země a mohl by se zastavit proud cizinců. „Pokud se lidé nebudou chovat odpovědně, tak na tom bude Praha bita. Což není dobré ani pro zbytek republiky,“ řekl s tím, že by po lidech z Česka mohly chtít testy nebo karanténu další státy.

Čtvrtinu nakažených tvoří cizinci

Pražská hygienička Zdeňka Jágrová konstatovala, že narůstá počet nakažených mezi lidmi staršími 65 let. Ti patří mezi rizikové skupiny. „Věkový medián nakažených je kolem třiceti let,“ řekla. Většinou se jedná o mladé lidi, nikoliv školní děti. „U 25 až 30 procent nemocných nedokážeme určit zdroj nákazy,“ konstatovala. Čtvrtinu nakažených tvoří cizinci, proto se budou nosit roušky i na ruzyňském letišti.

Ilustrační snímek
ON-LINE: U většiny Čechů má koronavirus mírný průběh. V nemocnici je 130 osob

Situace se zhoršila i v v okresech Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno město, které se na semaforu přesunuly do zelené barvy. Doposud nebyly barevně označeny. „Situace je tam epidemiologicky pod kontrolou, ale je tam horšící se trend,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová. Nově nakažení se zatím vyskytují většinou v rodinných či pracovních kolektivech, ale objevuje se i šíření mimo ně. Opatření budou v těchto regionech zatím pouze individuální.