Končí rovněž zákaz skupinových prohlídek památek nebo muzeí a mohou začít školy v přírodě. Ve většině případů se lidé dál ale musí prokazovat negativním testem na koronavirus, očkováním nebo potvrzením o prodělání nemoci covid-19.

K náhlému a rychlému uvolnění protikoronavirových restrikcí u služeb přistoupilo ministerstvo v pátek v reakci na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), podle kterého je nelze uzavírat plošně. Původně vláda avizovala otevření vnitřních prostor restaurací a dalších služeb až od polovina června.

Práce z domova. Ilustrační foto
Česko po pandemii: Práce z domova jen někdy. Firmy se do home office nehrnou

Restaurace, hospody či bary byly kvůli pandemii koronaviru zavřeny třikrát, loni od března do května, od října do prosince a poté od 18. prosince. Od pondělí 17. května mohly otevřít restaurační zahrádky, nyní se k nim přidají vnitřní prostory stravovacích zařízení. Hostů ale může být jen tolik, kolik je míst k sezení. U stolu pak mohou sedět maximálně čtyři lidé a nutné je dodržování rozestupů nebo zakrytí úst a nosu mimo konzumaci.

V podnicích zároveň není povolena živá hudba a tanec, což platí i pro otevřené hudební, herní, taneční či společenské kluby a diskotéky. Restaurace jsou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) současně jediná zařízení, kde hosté mohou předložit samotest na koronavirus. Ve všech ostatních platí jen test z oficiálního odběrového centra. Vedle toho se lidé mohou prokázat potvrzením o očkování nebo o prodělání nemoci covid-19.

Stejným způsobem musí lidé doložit bezinfekčnost při vstupu do otevřených bazénů, sauny nebo wellness. V bazénech a na koupalištích pak platí limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti, kapacita dalších zmíněných provozů může být naplněna na maximálně 30 procent.

Očkování proti koronaviru
Registrace k očkování pro lidi od 16 let se otevře 4. června, řekl Babiš

Obdobnými pravidly vláda podmínila i možnost obnovení provozu heren a kasin. Počet návštěvníků je omezen na jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy a dodržováním aspoň dvoumetrových rozestupů. V objektech je také nutná ochrana úst a nosu a lidé musí prokázat svou bezinfekčnost.

Změny se dotkly také počtu návštěvníků kongresů či konferencí. Dosud byly tyto akce povoleny s účastí nejvýše 50 lidí uvnitř a 100 venku, nově se jich může uvnitř i venku účastnit až 250 lidí, včetně vystupujících či pořadatelů, za splnění podmínky naplnění maximálně 50 procent kapacity míst k sezení.

Rozvolnění se dotkne i sportu 

Opatření se změnila také pro vnitřní sportoviště či fitness centra, která jsou pro veřejnost otevřena od poloviny května. Ode dneška mohou lidé opět používat šatny a pro areály platí už jen limit na jednoho sportujícího na 15 metrů čtverečních. Minulý týden byl ještě omezen maximálním počtem 30 návštěvníků na jednom sportovišti.

Očkování proti nemoci covid-19 v GASKu.
Předčasné uvolnění situaci příliš nezhorší, míní epidemiologové

Ode dneška se mohou také konat školy v přírodě, které se loni na jaře kvůli koronaviru uskutečnit nemohly. I v tomto případě je podmínkou pro účast na nich předložení testu na koronavirus.

Již minulé pondělí vláda rozhodla o tom, že se ode dneška mohou konat v muzeích, galeriích a v památkách skupinové prohlídky pro maximálně deset lidí. Pokud účastníci prokážou bezinfekčnost, může se jedné prohlídky zúčastnit až 30 lidí. Dosud byly možné jen individuální prohlídky. Společně při účasti 30 lidí mohou opět zpívat i pěvecké sbory. I pro jejich členy ale platí podmínka rozestupů, bezinfekčnosti a zakrytí dýchacích cest v době, kdy nezpívají.