Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno 24 198 případů covidu-19. Zhruba tři čtvrtiny nakažených se vyléčily a 423 jich zemřelo. Počet aktuálně nemocných v sobotu překonal 6000 a je nejvyšší od začátku epidemie v Česku.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poskytl 26. srpna 2020 v Praze rozhovor ČTK
Vojtěch: Počty nakažených porostou. Za světlo na konci tunelu považuji vakcínu

O víkendu pravidelně nárůsty počtu nakažených klesají kvůli menšímu množství provedených testů na koronavirus. Počet testů se v sobotu oproti pátku propadl skoro o polovinu zhruba na 5500. Podíl pozitivních vzorků na celkovém množství testů tak navzdory zpomalení nárůstu případů nemoci stoupl.

Podíl případů nákazy na počtu testů rostl postupně celý týden. V pondělí činil zhruba 3,5 procenta, v úterý 4,2 procenta a ve středu 4,5 procenta. Ve čtvrtek sice klesl pod čtyři procenta, ale v pátek znovu vzrostl až na zhruba 4,7 procenta. Sobotní podíl 5,81 procenta pak byl nejvyšší od 26. července.

Růst podílu nakažených

Od březnového začátku epidemie v Česku zemřelo 423 lidí s covidem-19. Počet úmrtí v sobotu stoupl podle aktualizovaných údajů ministerstva o tři a dnes přibylo ještě jedno úmrtí.

V uplynulém týdnu také přibývalo lidí, kteří skončili kvůli covidu-19 v nemocnici. V sobotu sice oproti pátku hospitalizovaných mírně ubylo, ale ve srovnání s předchozí sobotou stoupl celkový počet hospitalizovaných i počet lidí ve vážném stavu o více než čtvrtinu. V nemocnici je tak aktuálně 153 lidí, a z nich 33 v těžkém stavu.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová.
Hlavní hygienička Jarmila Rážová: Utáhnout šrouby můžeme vždycky

Nejvýraznější nárůsty počtu nakažených zaznamenávaly v předchozích dnech Praha a okres Příbram. Nyní je však překonalo Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel přes 49 nových případů covidu-19. V Praze bylo nových případů za uplynulý týden v přepočtu na obyvatele zhruba 44 a na Příbramsku 41.