Česká ekonomika se mezičtvrtletně propadla o 8,4 procenta. "Je to stejně jako u Německa, samozřejmě jsme to čekali," řekl Babiš. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí poklesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 10,1 procenta. "Já z hlediska rozpočtu jsem optimista, uvidíme, jak se s tím popasuje náš průmysl," řekl Babiš.

Premiér má ale důvěru ve firmy i zaměstnance. "Já věřím našim firmám i lidem, že budou flexibilní a že se přizpůsobí situaci, ale samozřejmě to bude náročný rok," připustil předseda vlády.

Za výrazným propadem české ekonomiky stojí důsledky pandemie koronaviru a souvisejících restriktivních opatření. Ty se však vzhledem k příznivé epidemiologické situaci začaly od polovina května postupně uvolňovat. 

Odstavené letadlo ČSA.
ČSA začne rozdávat výpovědi. V první vlně firmu opustí 144 zaměstnanců

Vývoj ekonomiky ve druhém čtvrtletí podle ministra průmyslu a obchodu Havlíčka dává šanci, že z krize může Česko vyjít nakonec dobře. Podpora se podle něj nyní zaměří na čtyři klíčové oblasti. První budou investice, a to veřejné i prostřednictvím odpisů a pobídek. Dále vláda bude klást důraz na udržení zaměstnanosti, a tím spotřebitelské poptávky, a na záruční programy, které udrží financování podnikového sektoru. Poslední zásadní oblastí je podle Havlíčka výzkum, vývoj a inovace.

„Na to, jak si ve druhém čtvrtletí vedl automobilový průmysl, kde se vyrobilo meziročně o polovinu aut méně, nebo některé služby, které se na dva měsíce propadly na nulu, jde vlastně ještě o docela dobrý výsledek. A dokonce i ve srovnání s některými dalšími evropskými zeměmi,“ upozornil také analytik ČSOB Petr Dufek.

Například francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o 13,8 procenta a zaznamenala tak největší propad od druhé světové války. Hluboký propad zaznamenala i americká ekonomika, tamní ministerstvo obchodu včera oznámilo, že hrubý domácí produkt (HDP) se v přepočtu na celý rok snížil o 32,9 procenta.

Ekonomika Evropské unie zaznamenala ve druhém čtvrtletí rekordní propad, za kterým jsou zejména opatření proti šíření nového koronaviru. Hrubý domácí produkt (HDP) se proti předchozím třem měsícům snížil o 11,9 procenta, v meziročním srovnání propad činí 14,4 procenta. Ukázal to rychlý odhad, který dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Výsledek je zhruba v souladu s odhady analytiků. Ekonomika eurozóny klesla proti předchozím třem měsícům o 12,1 procenta, meziročně pak o 15 procent.

Mohlo být i hůř 

Negativní meziroční vývoj českého HDP byl způsoben především výrazným poklesem zahraniční poptávky, dále pak nižší spotřebou domácností i investiční aktivitou. K poklesu hrubé přidané hodnoty (HPH) došlo téměř ve všech odvětvích národního hospodářství. Výrazně negativní vliv na snížení HPH měl vývoj v průmyslu a ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství.

Zavřený obchod v USA
Americká ekonomika hlásí hluboký propad. Ve druhém čtvrtletí klesla o třetinu

Českou ekonomiku naopak podle Dufka podržela opatření na podporu likvidity i Kurzarbeit, který prozatím brání masivnímu propouštění. „Vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici podrobnosti, tak asi nemá smysl v tuto chvíli vyvozovat hluboké závěry. Snad jenom ten, že to mohlo dopadnout ještě podstatně hůř,“ podotkl analytik.

Zaměstnanost klesla oproti předchozímu čtvrtletí o 1,6 procenta a oproti stejnému čtvrtletí loňského roku o 2,1 procenta, uzavřel ČSÚ.