Zatím nejvyšší nárůst potvrzených případů nemoci za celých 24 hodin byl od začátku epidemie v Česku zaznamenán tento týden v úterý, kdy přibylo 504 nakažených. Přes pět stovek činil nárůst případů i 21. srpna. Ani tehdy ale k 18:00 nebylo nových případů tolik jako za stejnou dobu dnes. V úterý 1. září bylo k večeru nově nakažených 214 a 21. srpna k 18:00 jich bylo 343.

Vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček
Vicepremiér Havlíček je v karanténě. Potkal se s nakaženou osobou

Přírůstky nakažených byly v posledních dnech opakovaně vysoké. Od začátku dubna až do konce června se denní nárůsty případů držely většinou pod dvěma stovkami. Do začátku srpna pak zůstávaly pod třemi stovkami. V posledních třech týdnech se ale třikrát objevily přírůstky kolem pěti stovek za 24 hodin.

V minulém týdnu také výrazně stoupl podíl nových případů nákazy na počtu provedených testů. V neděli dosáhl zhruba sedmi procent, a byl tak největší od začátku července. V pondělí sice podíl případů na počtu testů klesl na 2,8 procenta, ale v úterý znovu skokově stoupl až na 4,6 procenta.

Za uplynulý měsíc výrazně přibylo lidí, kteří skončili s covidem-19 v nemocnici. Od začátku srpna do začátku září stoupl počet hospitalizovaných skoro o polovinu na 172. Množství nakažených ve vážném stavu se za měsíc více než zdvojnásobilo na aktuálních 40 těžce nemocných.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 61 nových případů covidu-19. Následuje Praha se 46 případy na sto tisíc obyvatel za uplynulý týden, víc než čtyři desítky nakažených v přepočtu na obyvatele evidují také okresy Třebíč a Mělník.

Firma VDED vyrábí ve Velkém Březně dezinfekční brány
S virem si brána poradí okamžitě. Nová zařízení vyrábějí ve Velkém Březně

V nemocnicích je však nyní jen malá část lidí aktuálně trpících nemocí covid-19. Počet aktuálně nemocných, tedy množství potvrzených případů covidu-19 po odečtení vyléčených a zemřelých, v současnosti přesahuje 6800, a je tak nejvyšší od začátku epidemie. V nemocnicích je tedy nyní pouze 2,6 procenta nemocných. Například na přelomu dubna a května se podíl hospitalizovaných z celkového počtu nemocných pohyboval kolem deseti procent.

Potvrzených případů covidu-19 bylo v Česku od 1. března, kdy se objevili první nakažení, zaznamenáno 25.579. Téměř tři čtvrtiny nakažených se již z nemoci vyléčily a 425 lidí zemřelo.