Za celý minulý týden odhalily laboratoře v zemi 2445 případů nemoci covid-19, což je oproti předchozímu týdnu o víc než pět stovek víc. V pátek byl zaznamenán druhý nejvyšší denní nárůst od vypuknutí koronavirové epidemie, přibylo 484 nově nakažených. O víkendu sice nárůst zpomalil, o volných dnech ale bývá menší množství provedených testů. V neděli bylo testů zhruba 3600, nejméně za týden.

Ministr školství Robert Plaga (na snímku z 13. července 2020)
Návrat do lavic? Kvůli covidu neotevře v září do deseti škol, domnívá se Plaga

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. S nákazou je hospitalizováno 147 infikovaných, z toho 34 bylo podle posledních údajů v těžkém stavu.

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Praha a Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba 48 nových případů covidu-19. Následují okres Beroun s téměř 40 případy na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden a Mělnicko s více než 37 případy.

Zářijový návrat dětí a studentů do škol a lidí z dovolených by mohl podle epidemiologů situaci s koronavirem v Česku zhoršit. Od úterý proto bude znovu povinné zakrývání nosu a úst v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na vnitřních akcích od stovky účastníků nebo u říjnových krajských a senátních voleb.

Prázdné ulice Prahy a lidé s rouškami 18. března 2020. Karlův most.
Situace v Praze se zhoršuje, oznámil Vojtěch. Na semaforu je nově oranžová

Hygienici v pátek zařadili Prahu do oranžového, tedy druhého stupně rizika nákazy koronavirem. Zatím ale v hlavním městě nezavedli zpřísněná bezpečnostní opatření, jako třeba omezení otevírací doby restaurací a barů. Do zeleného, prvního stupně rizika, nyní patří okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město. V ostatních okresech je podle hygieniků riziko nákazy zanedbatelné.