Tři z pátečních smrtelných nehod se staly v Moravskoslezském kraji a po jedné ve Zlínském a Královéhradeckém kraji a jedna v Praze.

Nebezpečí na silnici - Rozsvicený výstražný trojúhelník na střeše policejního auta. Ilustrační foto.
Motorkář na Frýdeckomístecku vjel na D48 do protisměru a srazil se se dvěma auty

Mezi zemřelými byli tři motocyklisté. Devatenáctiletý řidič motocyklu zahynul mezi obcemi Borohrádek a Vysoké Chvojno na Rychnovsku, při havárii narazil do stromu. V Praze havaroval skútr v Poděbradské ulici, nepřežil čtyřiačtyřicetiletý řidič. Další motorkář zemřel dnes v nemocnici po páteční nehodě u Frýdku-Místku, devětatřicetiletý řidič motocyklu se na sjezdu z dálnice D48 v Dobré srazil se dvěma osobními auty.

Policie zvyšuje kontroly

Při nehodě se v jednom autě zranili čtyři lidé a policisté na místě zjistili, že motocyklista měl zakázáno řízení.

Dále v pátek při čelní srážce dvou osobních aut v Rychvaldu na Karvinsku zemřela devětašedesátiletá spolujezdkyně. Další smrtelná nehoda se stala na pomezí Moravskoslezského a Olomouckého kraje u Starého Jičína-Dubu na Novojičínsku, při nehodě zemřel dvaadvacetiletý řidič.

Ve Zlíně pak zemřel šestadevadesátiletý muž po pádu z kola. Okolnosti události vyšetřují zlínští dopravní policisté, není vyloučeno to, že na nehodu měl vliv zdravotní problém seniora.

Ilustrační foto.
Při noční srážce aut mezi Veselím a Blatnicí zemřel člověk. Pět lidí se zranilo

Policie o prázdninách každoročně zvyšuje kontroly dodržování pravidel provozu. Podle ředitele dopravní policie Jiřího Zlého se příčiny nehod o prázdninách nijak nevymykají celoročním trendům. "Nejtragičtější příčiny, které tvoří více jak 50 procent smrtelných následků, jsou nedodržování rychlosti, nepřizpůsobení rychlosti dopravně-technickému stavu vozovky, nevěnování se řízení a přejetí do protisměru," uvedl nedávno Zlý.

Policisté podle něj budou ve větším počtu na silnicích po celou dobu letních prázdnin, zejména v nejvytíženější dny, jako jsou pondělí a pátek.

Nejtragičtějším dnem loňského roku byl 11. listopad, během něhož přišlo o život osm lidí, z toho pět při nehodě u Pavlic na Znojemsku. Při srážce tří osobních aut tam čtyři lidé zemřeli ještě před příjezdem záchranářů, těžce zraněný čtyřměsíční chlapec zemřel později v nemocnici.