Lidé si tak připlatí třeba za výměnu staré elektroinstalace i oken. „Zdražování se týká v podstatě všech materiálů. Dráty, kabely, svítidla, ceny se navyšují. I podlahy jsou dražší,“ zmínil Vladan Hostaša, jednatel brněnské společnosti Alfa Vertical, která se zabývá rekonstrukcemi panelových bytů.

Zbytečná panika

Ve stavebninách hlásí, že všechny základní zdicí materiály jsou stále nedostatkové, na cihly a tvárnice zákazníci čekají až půl roku. „Některé u dodavatelů momentálně ani nejdou objednat,“ řekl František Jankovič, vedoucí pobočky stavebnin Vajbar na Břeclavsku.

Černý scénář v podobě citelného zdražování elektřiny a plynu se naplňuje.
PŘEHLEDNĚ: Velké zdražování. Které společnosti chtějí více za plyn a elektřinu

Zdroj: DeníkPodle něj jsou na vině i někteří výrobci šířící panické zprávy o nedostatku materiálu. „Lidé pak vykupují zboží mnohdy zbytečně na sklad,“ zmiňuje. Mnozí zákazníci si stavební materiál objednávají hodně dopředu. „Už na jaře chtějí, abychom jim objednali materiál pro stavbu na podzim,“ konstatoval Jankovič.

Podle stavebníků na jaře významně zdražil pěnový polystyren, jen během dvou měsíců téměř dvojnásobně. „Ve srovnání se začátkem loňského roku se nejvýrazněji, skoro o sto dvacet procent, zvýšily ceny právě u tepelných izolací,“ popsala firma ÚRS CZ, kterou vlastní největší český prodejce stavebnin DEK. Sleduje meziměsíční ceny stavebních materiálů. Podle ředitele ÚRS CZ Pavla Krajíčka obvykle výrobci nejvíce mění ceníky v dubnu. Je tak možné, že další navyšování cen přibrzdí. Například u OSB desek a dřevěných materiálů už cena podle stavebníků kulminovala loni na podzim.

Zdražení tmelů

Naopak další zdražení se nevyhne jiným stavebninám „Zdražení už v květnu avizovali výrobci tmelů, stavebních lepidel a omítkovin, skla nebo hliníkových výrobků,“ informovala na webu společnost Rebustav.

Exekuce. Ilustrační foto.
Milostivé léto se vrací. Sněmovna schválila opakování unikátního projektu

Tmel chybí i na zasklívání oken. Tabule pak podle sklářů oproti loňsku podražily až dvojnásobně. Ceny drží jen dostatečně předzásobení prodejci. „Dlouhodobě sázíme na velkou skladovou zásobu, aby se růst cen na trhu dotkl našich zákazníků co nejméně. Předzásobili jsme se okny už na konci roku. Když výrobci zdraží, můžeme si dovolit několik měsíců držet ceny,“ sdělil Nikola Foret, zakladatel českého e-shopu Okna Hned.

Jak ale dodal, přesto v červnu budou muset zdražit asi o pět procent. Za posledni rok a půl jsou ceny oken o zhruba třicet procent vyšší.

Navýšení cen materiálů 
listopad/2021 - květen/2022  
(v procentech)

Fasádní polystyren - 209 procent 
Minerální vata - 22 
Střešní polystyren EPS - 120 
Hydroizolační fólie - 45 
OSB desky - 66 
Ocel - 212 
Vrstvené sklo - 93 
Řezivo - 103 
Dlažba keramická - 30 
Dlažba betonová - 28 
Síťovina (perlinka) - 39
Zdroj: web firmy Rebustav