Bydlení - InfografikaZdroj: DeníkVe svém domě či bytě bydlí téměř 60 procent lidí, 23 procent dává přednost bydlení v nájmu. Zbývajících 18 procent lidí bydlí například v družstevních bytech nebo je u sebe nechávají bydlet jejich příbuzní. „Na nájemní bydlení se u nás lidé dívají s despektem, mají pocit, že je to něco méněcenného, ale i ono má své kouzlo,“ řekl Deníku viceprezident asociace Jan Rafaj ze společnosti Heimstaden Czech.

Za výhody bydlení v nájmu označil možnost rychle se podle potřeby stěhovat z místa na místo. „Navíc se o spoustu věcí nemusíte starat tak jako ve vlastním. Nemusíte se třeba dohadovat se společenstvím vlastníků, jestli se v domě bude něco opravovat nebo ne,“ konstatoval.

Jednorázové plasty - Ilustrační foto
Nový zákon má zatočit s brčky, plastovými kelímky i příbory

S obdobím nouzového stavu, kdy lidé na home office museli spolu se svými dětmi trávit dlouhé dny společně, se podle průzkumu respondenti vyrovnali dobře. „To vše na nepříliš velké ploše bytu. Uvedených údajů o nárůstu střetů v rodině je tak v podstatě s ohledem na napjatou situaci velmi málo,“ uvedl sociolog Petr Soukup z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Z průzkumu dále vyplynulo zjištění, že pro více než devět desetin dotázaných je bydlení v nájmu pro mladé lidi prvním krokem k osamostatnění. Pro více než polovinu lidí je právě bytová situace důležitá při rozhodování o tom, zda si pořídí děti. „Jasně to ukazuje, že bydlení je základní potřebou rodiny, a to, jak lidé bydlí, může odrážet i budoucnost českých rodin,“ řekl prezident aso-ciace Vítězslav Vala ze společnosti Luka Residential.