Přestože oba obžalovaní už dosáhli plnoletosti, hrozí jim jen poloviční trestní sazba. A to právě z důvodu toho, že trestný čin spáchali ještě v době, kdy neměli osmnáct let. Soudní jednání bude neveřejné a není možné sdělit jména obžalovaných.

Tehdy sedmnáctiletí zloději se loni v období od dubna do srpna vloupali celkem do osmi rodinných domů a sedmi bytů ve Zlíně a okolí. Kriminalistům se je podařilo dopadnout loňského září.

„Byty si vyhlíželi zejména ty přízemní, které měly okno pootevřené na ventilaci. Škvírou protáhli ruku a otevřeli ho. Pak jeden z nich vždy zůstal venku a hlídal, zatímco druhý vynášel z bytu zejména elektroniku, šperky a platební karty. Při tom používal rukavice,“ informoval tehdy zlínský kriminalista Pavol Frolo.

Cesta dovnitř vedla přes síť

Stejným způsobem vykrádali i rodinné domy.

„V některých případech rozbili síť proti hmyzu a vnikli dovnitř,“ doplnil Frolo. Oběma zlodějům se za čtyři měsíce podařilo ukrást věci za bezmála 224 tisíc korun. „Škody, které způsobili vloupáním do domů, byly přitom minimální. Pohybovaly se jen kolem čtyř tisíc korun,“ podotkl kriminalista.

Elektroniku oba prodávali překupníkům, zlato přes plnoletého prostředníka dávali do obchodů jako zlomkové. „Za to buď dostávali drogy, nebo peníze. Ty používali pro vlastní potřebu nebo je utráceli v hernách,“ konstatoval Frolo.

Za tyto trestné činy běžně hrozí až tříleté vězení. „Protože se však dopustili trestného činu v době, kdy ještě nebyli plnoletí, mohou dostat maximálně poloviční trest,“ vysvětlil státní zástupce Martin Prokeš.

Oba mladí lapkové mají za sebou poměrně pestrou minulost. „Dopouštěli se krádeží a vloupání. Za to už jednou dostali trest v podobě obecně prospěšných prací. V jednom případě se jednalo o násilnou činnost, kdy v dubnu přepadli na zlínském autobusovém nádraží člověka, kterého okradli,“ připomněl policista.