Martin Petrucha z Uherskohradišťska čelí u krajského soudu ve Zlíně obžalobě ze zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu. Pokud mu bude prokázána vina, může tak své mládí strávit ve vězení.

V minulosti již trestaný mladík svou vinu u soudu nepopřel, svého činu litoval a směrem k poškozenému při svém úvodním slově vyjádřil omluvu.

„Chtěl bych se omluvit poškozenému za to všechno, co se mu stalo, měli jsme se rozejít v klidu a míru," byla jeho slova na adresu poškozeného Milana S.

Alkohol i drogy

Ten musel na začátku března tohoto roku čelit útoku obžalovaného s nožem, kterým mu zasadil nejméně šest bodnořezných ran. Podle obžalovaného Martina Petruchy prý proto, že jej poškozený Milan S. napadl nejprve slovně a pak fyzicky. Jak řekl u soudu, nesnesl tak psychický nátlak Milana S. a chtěl, aby jemu a jeho kamarádovi dal pokoj.

Právě oba aktéři hádky, která skončila pokusem vraždy, tedy obžalovaný i poškozený, byli v době skutku v pracovní neschopnosti a vlastně kdyby řádně dodržovali léčebný režim, nemuseli se v osudný den 4. března setkat.

V době útoku byl obžalovaný i poškozený pod vlivem alkoholu, obžalovaný i pod vlivem drog. Jak uvedl obžalovaný Martin Petrucha, šel s kamarádem na pivo do jednoho z barů v Uherském Hradišti, kde ale narazili na poškozeného Milana S.

„Řekl mi, ať vypadnu a to pivo tam nechám. Jenže já jsem si chtěl dát po práci pivo, tak jsem mu řekl, že ne a on mi dal facku," popsal obžalovaný začátek konfliktu.

Později se oba muži napadali slovně, poškozený Milan S. několikrát uhodil obžalovaného do tváře. Konflikt vyvrcholil, když Martin Petrucha chtěl nakonec se svým kamarádem odejít z baru. V tom mu chtěl právě poškozený Milan S. zabránit.

„Když tak pokračoval, dostal jsem hloupý nápad, že když vytáhnu nůž, tak dá pokoj. Jenže to ho ještě víc rozčílilo, tak jsem ho schoval, pak jsem ho vytáhl znovu, protože mě zase napadal, byl jsem úplně bezmocný, on mi zabarikádoval vchod, nechtěl mě pustit. Tak jsem vytáhl nůž znovu. Pak mi vyhrožoval, že zbije mého kamaráda. To mě dostalo na dno, všechno ve mně vypnulo, chtěl jsem ho odstranit. Zastrašit ho," popsal poslední okamžiky obžalovaný předtím, než poprvé bodl svého protivníka nožem.

Bez operace mohl zemřít 

„Pamatuji si bouchance do břicha, některé strašně zabolely, on mě tlačil na zeď, já myslel, že mě bouchá pěstí do boku, do žeber, některé rány strašně bolely. Pak jsem šel dovnitř, zjistil jsem, že krvácím, nevěděl jsem, že to je od nože, myslel jsem, že to bylo boxerem," přiblížil tyto okamžiky poškozený Milan S.

Ten podle soudního znalce z oboru zdravotnictví při útoku utrpěl poranění, která bezprostředně ohrožovala jeho život. Jak zaznělo u soudu, bez včasné pomoci lékařů a operace mohl Milan S. zemřít.

„Jednalo se o poranění sleziny, tlustého střeva, bránice, levé kyčle i řezné rány na obličeji," popsal znalec.

„Nedomnívám se, že právní kvalifikace pokus vraždy je příhodná. Myslím si, že bychom mohli uvažovat o ublížení na zdraví, to zcela jistě. Nicméně jak jsme slyšeli, z důkazů nevyplývá, že můj klient použil ten nůž v úmyslu poškozeného usmrtit. On se prostě jen bránil, chtěl vyvolat jakýsi strach u poškozeného," bránila svého klienta jeho advokátka Jana Rejžková.