Případ totiž brněnský soud znova projednává poté, co Nejvyšší soud na základě dovolání brněnského Nejvyššího státního zastupitelství zrušil původní rozsudek. Ten Martina Fišera osvobozoval z obvinění, že svou matku zavraždil.

Soudní proces měl začít už ke konci února tohoto roku. Líčení se však nekonalo a bylo odročené na neurčito, protože soudu se nepodařilo doručit Fišerovi obsílku. Jeho stávající adresa totiž nebyla platná. Po dvou měsících je ale opět soudní proces znova nařízen. „Předvolání se nakonec podařilo doručit prostřednictvím jeho obhájce a měl by být u soudu osobně přítomen,“ vysvětlila mluvčí Krajského soudu Brno Miroslava Sedláčková.

Soudkyně Hana Zoubková, která měla tento případ na stole už dvakrát, má podle Nejvyššího soudu znovu vyslechnout Martina Fišera. Podle ní už ale v době projednávání případu neexistovaly proti muži žádné přímé důkazy, které by ho usvědčily z toho, že matku skutečně zabil. „A těch nepřímých důkazů bylo tak málo, že nebylo možné určit, zda ten čin spáchal,“ podotkla před časem soudkyně.

Zavražděnou Stanislavu Fišerovou našel její manžel 3. května 2005 zastlanou v posteli s podřezaným hrdlem. Policie z tohoto činu obvinila jejího syna Martina. Ten se v té době jako nezaměstnaný potýkaly s velkými dluhy kvůli gamblerství, s jejichž placením mu pomáhala právě matka. V osudný den si měl dojet pro další peníze, ale když mu je odmítla vydat, tak jí měl podle obžaloby podřezat kuchyňským nožem a tělo zastlat do postele. Pak uprchl a nějaký čas se dokonce schovával v Bělorusku. Tam byl nakonec na základě mezinárodního zatykače zadržen.

Fišer po celou dobu soudního procesu trval na tom, že matku doma našel mrtvou, a proto zpanikařil, a utekl.

Související článek:

Prštenská vražda: soud nemůže najít Martina Fišera