„Zejména poklesl počet usmrcených osob. Vloni na silnicích našeho kraje zemřelo 19 osob, (6 řidičů osobních vozidel, 6 motocyklistů, 3 chodci, 2 cyklisté a 2 spolujezdci) což je o 3 méně, než v roce 2018. Počet usmrcených osob se tak dostal na historické minimum dokonce už po čtvrté na sebou (r. 2016 – 27 osob, r. 2017 – 24 osob, r. 2018 - 22 osob, r. 2019 – 19 osob). Snížil se i počet těžce zraněných na 120, to je o 2 méně než předloni,“ vyčíslila mluvčí krajské policie Lenka Javorková.

Podle ní se v rámci dopravní nehodovosti za loňský rok zařadil Zlínský kraj mezi deset krajů v ČR, kde se počet obětí dopravních nehod snížil.

„Při rozboru smrtelných dopravních nehod jsme vyhodnotili, že většina se stala zcela zbytečně – fatálním selháním jedinců,“ konstatovala mluvčí krajské policie.

Malenovické náměstí a Centrální park na Jižních svazích. Tam mají psi zákaz vstupu.
Radní versus pejskaři: ve Zlíně se hledá kompromis

I přes snížení počtu obětí na silnicích v kraji, se však počet dopravních nehod zvýšil. Podle statistik šetřili loni policisté v kraji celkem 4 592 dopravních nehod, což je ve srovnání s rokem 2018 nárůst o 364 nehod. Lehké zranění utrpělo 1381 účastníků dopravních nehod, což je o 1 méně. V obcích se stalo 2734 nehod, což činí 60 procent z celkového počtu. K dopravním nehodám došlo většinou ve dne - 3201 nehod.

244 řidičů řídilo loni pod vlivem alkoholu:

„V roce 2019 evidujeme 244 nehod s účastí řidičů pod vlivem alkoholu, což je o 16 méně než v roce předminulém. I když je to pozitivní bilance, negativní jsou výše naměřených hodnot alkoholu u řidičů. U 159 viníků dopravních nehod jsme naměřili hladiny vyšší než 1,5 promile, což náš kraj řadí v rámci celé ČR na přední místa,“ zdůraznila Lenka Javorková.

Smutná bilance: řidiči nepřizpůsobili rychlost jízdy:

Z krajských statik také vyplývá, že narůstá počet usmrcených žen ve srovnání s muži. Vloni zemřelo na silnicích 7 žen a 12 mužů, předloni jen 4 ženy. Celkem 7 smrtelných nehod se stalo v obci a 12 mimo obec. Nejnebezpečnější byly z hlediska následků silnice 1. třídy, zemřelo na nich 10 osob z 19. Nejčastější příčinou nejtragičtějších nehod, a to v 70 procentech, bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy. Co se týká měsíců, tak nejvíce lidí zahynulo na silnicích v říjnu a listopadu (3 a 3), v březnu pak nemuseli policisté šetřit žádnou smrtelnou dopravní nehodu. Z pohledu dnů v týdnu se nejvíce smrtelných nehod stalo v pátek - 6 a nejméně v sobotu - 1.

Automobil skončil v příkopě na střeše. Hasiči vrak vytahovali za pomocí autojeřábu.
Automobil skončil na střeše, jedna osoba byla zraněna

Motorkáři a cyklisté:

Zlínský kraj, především Rožnovsko a Buchlovské hory, je oblíbenou destinací pro motocyklisty, kteří patří spolu s chodci a cyklisty mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. Ze statistik krajské policie vyplývá, že při dopravních nehodách s účastí motocyklistů dojde v 73 procentech k úmrtí nebo zranění motocyklisty a v 5 procentech přijdou o život.

„Motocyklisté měli vloni účast na 140 nehodách, z toho 92 nehod zavinili. Při těchto nehodách 6 motocyklistů zemřelo (všichni byli viníky), 9 se těžce zranilo a 87 vyvázlo s lehkým zraněním. V porovnání s řidiči osobních vozidel jsou na tom motorkáři jednoznačně hůře, kdy tito zavinili 3392 dopravních nehod a zemřelo při nich také 6 řidičů, stejně jako motorkářů,“ vyčíslila za krajskou policii Lenka Javorková.

Podle ní zavinili loni cyklisté 232 dopravních nehod, což je o 29 nehod nárůst. Při nich 2 cyklisté zemřeli, 16 se zranilo těžce a 215 lehce. Chodci zavinili 46 dopravních nehod, 3 při nich zemřeli.

K vážné dopravní nehodě došlo v sobotu krátce před desátou hodinou v ulici Okružní ve Zlíně.
VIDEO: Nehoda ve Zlíně si vyžádala dopravní komplikace

Příčiny nehod:

Nejčastější příčinu dopravních nehod loni určili policisté nesprávný způsob jízdy a to ve 2 208 případech (patří sem mikrospánek, nedodržení bezpečnostní vzdálenosti, nevěnování se plně řízení např. telefonování, manipulace s navigací atd.), na druhém místě byla nepřiměřená rychlost - v 463 případech a nedání přednosti v jízdě u 392 dopravních nehod.

„Dále trvá nárůst dopravních nehod zaviněných zvěří – vloni 1 132, což je o 185 více než v roce 2018. Tyto střety tvoří 24,6 procent z celkového počtu dopravních nehod. Co se týká dnů v týdnu, tak nejvíce nehod evidujeme v pátek 777 a nejméně v neděli 508,“ zmínila mluvčí.

I když statistiky ukazují, že počty smrtelných dopravních nehod a nehod s vážnými následky klesají, jsou to stále ještě vysoká čísla s ohledem na velikost našeho kraje.

Dle dopravních policistů přispívá ke snížení počtu smrtelných nehod a s těžkým zraněním v našem kraji zlepšení silničních sítí, obměna vozového parku řidičů s implementací nových prvků aktivní a pasivní bezpečnosti ve vozidlech, rozšiřování dálniční sítě v našem kraji a také skutečnost, že nejsme extrémně exponovaný kraj z hlediska tranzitní dopravy.

Vizovice: srážka osobáku, nákladního vozu a dodávky se obešla bez zranění
Vizovice: srážka osobáku, nákladního vozu a dodávky se obešla bez zranění