Sousedům rozlehlého statku se naskytl pohled jako z akčního filmu: hledání pachatele, snaha o útěk, podrážděný pes narkomanů a došlo i na to, kvůli čemu se policejní akce v Zástřizlech vlastně konala.

Policisté tam totiž objevili varnu na pervitin v plném provozu, ze které se linula typická sladká vůně. Zásahu proti výrobcům drog se přitom exkluzivně účastnil i Deník.

„Zásah spočíval v tom, že podle trestního řádu byla nařízena domovní prohlídka,“ objasnil vedoucí Pohotovostního a eskortního oddělení Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Pavel Málek.

„Na základě zákona jsme pachatele vyzvali, aby otevřeli. Nikdo tak však neučinil, museli jsme tedy dovnitř vniknout násilím bránou, která byla zevnitř zajištěna,“ popsal Málek.

Ačkoli se pachatelé ihned rozprchli, čtyřem desítkám policistů neunikli. Za pomoci donucovacích prostředků a hrozby střelnou zbraní byli zadrženi dva muži a jedna mladá žena.

Situaci také mírně komplikovala přítomnost dvou psů, kteří objekt střežili.Ty posléze zajistili psovodi.

„Naše práce teď končí, na místo nastoupila pořádková jednotka, která zajistila objekt, a další úkoly budou na kriminální policii,“ objasnil Deníku bezprostředně po zásahu Málek.

Opodál něj seděl na zemi jeden z pachatelů a třásl se zimou. Asi v sedm hodin ráno, kdy policisté do objektu vtrhli, totiž Z.T. spokojeně spal v posteli a tak se venku ocitl v tričku, džínách a bez bot. Ty mu kriminalisté donesli později.

„Máte tady něco na výrobu?“ ptal se muže jeden z kriminalistů a na mysli měl varnu, ve které bublal připravovaný pervitin. Tázaný tvrdil, že ne. Zapřel také to, že by s věcmi měl cokoli společného, a není divu. Za obdobnou trestnou činnost už byl totiž jednou souzen a nyní mu hrozí až deset let vězení.

Nic společného samozřejmě nechtěl mít ani s kyselinou orthofosforečnou, která se právě při přípravě pervitinu používá a kterou našli policisté ve studni uprostřed dvora. Studna narkomanům v tomto případě zřejmě posloužila jako lednička.

Zátahu na výrobnu pervitinu se zúčastnil i okresní státní zástupce Robert Hanuš. „Na místa činu a domovní prohlídky jezdíme poměrně často. Při sestavování případu nám dost pomáhá to, kdy si uděláme vlastní představu o události,“ vysvětlil Hanuš.

I v Zástřizlech si udělal dobrý obrázek. „Byla tu kompletní varna, kterou jsme odpojovali od elektřiny, minimálně tři podezřelí a také situace, kdy se jeden z nich pokusil utéct,“ shrnul okresní státní zástupce.

Kromě plně funkční varny, na které právě probíhala výroba pervitinu, narkomany prozradilo také velké množství potřeb nutných k výrobě.

Policisté našli prázdné krabičky a plata od léků, modafen, takzvaný matečný roztok a obaly od dalších látek, které jsou k výrobě drogy nutné.

Všichni tři zadržení nyní stráví osmačtyřicet hodin v policejní cele. „V této lhůtě proběhnou výslechy podezřelých, zajistíme výpovědi dalších osob a svědků a bude rozhodnuto o tom, co dál,“ konstatoval vedoucí oddělení obecné kriminality kroměřížské kriminálky Vladimír Přikryl.

Rozhodovat se bude také o tom, kterým se zadržených osob bude sděleno obvinění. „Tato, eventuálně tyto osoby budou vyslechnuty jako obvinění a předpokládáme, že podáme na Okresní státní zastupitelství v Kroměříži následně žádost o podání návrhu na vzetí do vazby,“ nastínil Přikryl.

Akcí o rozsahu podobném té včerejší se podle něj na Kroměřížsku ročně koná okolo šesti. „Je možné, že se toto číslo může zdát malé, ale při počtu kriminalistů a obtížnosti přípravy realizace člověk, znalý věci musí takový počet ocenit. Jednotlivé, takto připravené a provedené realizace, respektive příprava před samotnou akcí, to je velmi zdlouhavá práce. V jednotlivých případech je odlišná, ale pohybuje se téměř vždy v řádu měsíců,“ upozornil šéf kriminálky.