„Zjištění přesného počtu není záležitostí jen dvou či tří dnů. Potrvá to déle,“ vyjádřila se mluvčí radnice v Uherském Brodě Elen Sladká.

Podle pracovníků tamního odboru životního prostředí, kteří na místo vyrazili, pochází znečištění vody z odlehčovací stoky kanalizace v ulici U Olšavy.

„Je známo, že k těmto jevům napomáhá počasí, které nyní panuje. Nízké průtoky vody a vysoké teploty přispívají k nízké koncentraci kyslíku ve vodě. Ryby se dusí,“ popsal situaci šéf uherskobrodského odboru životního prostředí Petr Vozár.

Podle něj svoji úlohu sehrála také úterní bouřka, která do řeky spláchla více nahromaděných nečistot.

„Odhaduji, že uhynulo přibližně půl tuny ryb. Škoda by se mohla vyšplhat do výše 200 000 korun. V řece Olšavě je teď minimální průtok. A za takového stavu vodě uškodí všechno. Události se staly v místě, kde voda neodtéká. Kanály při průtrži nestíhaly a vodu otrávily,“ zmínil hospodář uherskobrodských rybářů Zdeněk Mahdal.

Úhyn ryb není v Uherském Brodě výjimkou. V menším či větším rozsahu se opakuje několikrát za rok.

„Nejčastějším místem je úsek mezi šumickým a havřickým mostem, protože tam ústí nejvíce odlehčovacích stok kanalizace,“ uvedl Petr Vozár.
Podobná událost se stala 11. července v řece Dřevnici ve Zlíně, kde kvůli bouřce uhynulo přibližně tisíc ryb. 

Takovým případům se v Uherském Brodě snaží předejít Slovácké vodárny a kanalizace rekonstrukcí kanalizace a odpadů.

„Opravy zahrnovaly úpravu přepadů u odlehčovacích stok a zvednutí jejich hran. To má při náhlých deštích více znečištěné vody nevést do čističky a ochránit tak řeku Olšavu,“ doplnil vedoucí brodského odboru životního prostředí. (bart)

Místo činu. Ilustrační foto.
Z firmy na Modré si zloději odnesli věci za čtvrt milionu

Marek Bartošík