„Na klinice zjistili, že má kočička obě přední nožky prostřílené, někdo jí do nožek střílel, potom ji popadl a hodil do hlubokého kanálu. Otevřené zlomeniny byly staré až deset dní a už byly celé zahnisané. Trčely z nich kosti ven a některé dokonce zcela chyběly. Takovou dobu kočičce nejspíš trvalo, než se i s těmito zraněními dostala sama z kanálu ven. Každý si nejspíš dokáže představit, s jakou ohromnou bolestí a jak zoufale se musela drápat z hlubokého kanálu," popsala zjištění lékařů Alena Hučíková z Uherského Brodu, jež dlouhodobě spolupracuje se zvířecími útulky a která příběh zvířete z Kunovic od počátku zná. Jelikož na klinice podle Aleny Hučíkové zjistili, že se jedná o jinak zcela zdravou mladou kočku, přistoupili k operaci, při níž ovšem museli zvířeti pravou přední nohu zcela amputovat a levou sešroubovat a tím ji zachránit. I přes útrapy, kterými si nejspíš kočka musela projít, dnes už si pravděpodobně spokojeně přede v novém domově.

Týrana kočka má nový domov i jméno

„U kanálu ji našla paní, která tam pracuje, kočka byla v takovém stavu, že musela strávit tři týdny na veterinární klinice v Uherském Hradišti. Dnes už je naštěstí zotavená a právě začíná žít nový život v Karviné, kam si ji vzala její nová majitelka, které nedávno zemřel jiný třínohý kocourek," potvrdila šťastný obrat v životě kunovické kočičky Eva Janíšková ze zlínského občanského sdružení Dobré ruce, které se o zvíře staralo až do jeho předání nové majitelce. Díky své statečnosti si kočičí mládě vysloužilo také své nové jméno. „Kočička dostala jméno Leonka, protože se rvala o svůj život jako lvice," vysvětlila Alena Hučíková.

Kdo za zmrzačením zvířete stojí, nejspíš nebude snadné zjistit. O příběhu není nic známo například ani pracovníkům z kunovické firmy. „O raněné kočce bohužel nemáme žádné informace a její zranění samozřejmě vůbec nemusí souviset s našimi zaměstnanci. V areálu naší společnosti sídlí několik firem a třeba v prostorách Slováckého aeroclubu se běžně pohybuje veřejnost, neboť je tam umístěna restaurace," konstatovala za společnost Aircraft Industries Nora Strádalová. A přitom každý, kdo by se zachoval ke zvířeti podobně, bude mít co dělat se zákony. „Kdokoliv by zvlášť surovým či trýznivým způsobem týral zvíře, dopouští se trestného činu týrání zvířete s trestní sazbou až na dva roky. Ještě o rok víc může dostat ten, kdo by takovým způsobem zvíře usmrtil nebo mu způsobil trvalé následky," varuje před podobným jednáním mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.