Třicetiletý Slovák tehdy vešel do zlatnictví u pěší zóny hodinu a půl po poledni. Chvíli se s prodavačkou přetahoval o plato zlatých předmětů a pak i lupem utekl. Po dvou týdnech policisté zloděje ze Slovenska dopadli. „Nakonec se ukázalo, že muž má na svědomí mnohem závažnější činy než krádeže. Vyklubal se z něho vrah, který takový čin spáchal v roce 2011. Nakonec se k němu i přiznal," uvedl Petr Žlábek, který společně s velitelem hradišťské městské policie konstatoval, že z výsledků aktuální zprávy za rok 2012 vyplývá, že Uherské Hradišti patří mezi bezpečná města. Zároveň ale podotkl, že stabilitu bezpečnosti na konci roku 2013 a v prvních měsících letošního roku přece jen mírně narušila nedávná prezidentská amnestie. Právě s tímto aspektem mohl, podle Petra Žlábka, souviset i případ přepadení zlatnictví. „V tomto období přibylo v Hradišti násilných trestných činů, kdy došlo například k přepadení herny Synot, prodejny Vodní svět nebo Zlatnictví Buráň. Přesto ale celkový počet všech trestných činů v roce 2012 oproti roku 2011 mírně poklesl," informoval Petr Žlábek, jehož lidé se starají o obvod o rozloze 269 kilometrů a patří tak s šedesáti tisíci obyvatel mezi největší „rajon" ve Zlínském kraji.

Mezi největší úspěchy spolupráce městských a celorepublikových policistů se řadí efektivita kamerového systému. „Díky těmto čidlům například prakticky zcela vymizely případy vykrádání zaparkovaných aut v centru města. Na druhé straně se však zloději tohoto druhu přesunuli před supermarkety," vysvětlil velitel hradišťských strážníků Vlastimil Pauřík. Umístění kamer do těchto míst by policisté uvítali. Instalování čidel by však musel obstarat provozovatel supermarketů, nikoliv město. „Se zástupci marketů pravidelně jednáme o způsobech efektivní ochrany automobilů jejich zákazníků. Je však skutečně jen na vůli majitelů těchto řetězců, zda kamery k obchodům umístí či ne," dodal Petr Žlábek. Jeho kolega, mluvčí Policie ČR v Uherském Hradišti Aleš Mergental připomněl, že absenci kamer alespoň částečně nahrazují pravidelné policejní hlídky. „Pokud lidé, kteří si jezdí k supermarketům vytipovat své možnosti ke krádežím policejní hlídku potkají, je to pro ně dostatečným varováním a zpravidla si pak hledají jiná místa svých spádů," poznamenal Aleš Mergental.

Policisté shodně konstatovali, že žádné větší problémy nepůsobí v Uherském Hradišti bezdomovci, extrémisticky založené skupinky osob ani zloději, kteří se zaměřují na seniory. Čas od času se takoví jedinci či skupinky ve městě objeví, k jejich nárůstu ale nedochází.

Výrazný nárůst některých přestupků však figuruje v aktuální zprávě městské policie. „Jedná se o případy související se znečišťováním města. K tomuto nárůstu došlo v souvislosti s novou vyhláškou, která se zaměřuje právě na tento nešvar. Zatímco v roce 2011 jsme řešili 234 takových případů, loni už se toto číslo zvedlo na 471," upřesnil velitel hradišťských strážníků Vlastimil Pauřík.

Oslovení obyvatelé města mají i přes evidentní pracovní úspěchy strážců zákona, k jejich činnosti některé výhrady. „Uvítal bych, kdyby strážníci více kontrolovali neukázněné pejskaře, protože ti si dělají co chtějí. Město je v některých zónách doslova zaplaveno psími výkaly. A byl bych pro důslednější a četnější noční hlídky na hradišťských sídlištích, kde se zejména mladší lidé předhání, kdo z nich umí více řvát pod okny spících obyvatel," míní Hradišťan Roman Sedlář.

Ze zprávy městské policie:

Celkem přestupků:

rok 2011: 8757

rok 2012: 8349

Největší nárůst: Přestupky související se znečišťováním města – v roce 2011: 234, v roce 2012: 471

Přestupky související s porušováním dopravních předpisů:

rok 2011: 7828,

rok 2012: 7190

Počet policistů v obvodu Uherské Hradiště: 192 (45 pro Uherské Hradiště)

Počet strážníků v Uherském Hradišti: 23

Ze zprávy Policie ČR Uherské Hradiště:

rok 2011: celkový počet trestných činů: 1071 (objasněnost 59,76 procent)

rok 2012: celkový počet trestných činů: 1026 (objasněnost 52,24 procent)

Nejčastějšími případy jsou krádeže kol, vloupání do vozidel mimo centrum města, okradení osob v nákupních centrech, vloupání do sklepů.