„Předseda myslivců nás seznámil s problémem a přednesl návrh na kompenzaci škody. Jeho součástí je také nabídka výsadby nových stromů a dočasná péče o ně. Vše se ale musí ještě dořešit a hlavně od myslivců očekáváme návrh v písemné podobě,“ uvedla starostka Uherského Ostrohu Hana Příleská. Podle ní přišel zástupce mysliveckého sdružení Roháč z Blatnice pod Svatým Atnonínkem Antonín Křápek zatím s pouze ústní nabídkou, že vytěžené dřevo přenechají zástupci Hubertova cechu Uherskému Ostrohu a postarají se o výsadbu nových stromků. „Nabídku jsme neodmítli. Domnívám se, že by to mohl být dobrý výchozí bod pro jednání. Doladit se ale musí například i to, kdo se postará o následnou péči o nové stromky,“ doplnila Příleská.

Sám Křápek se k jednání zatím nechtěl příliš vyjadřovat, vše totiž musí ještě projednat s kolegy. O tom, že se zástupci blatnických myslivců do vysazování hájku opět pustí ale mluvil. „Zatím ale ještě nevím, na kolik by nás to vyšlo. Určitě to ale půjde do tisíců,“ nastínil. Z výsledku setkání se starostkou a místostarostou Uherského Ostrohu byl ale spokojený. „Myslím si, že vše bylo v pořádku,“ dodal. Obdobně schůzku zhodnotila i starostka. „Postup blatnických myslivců vnímám jako přiznání, že udělali chybu a snaží se ji napravit. No a za chyby se platí,“ uvedla Příleská.

Na výstup z pátečního jednání čekají také hradišťští policisté, kteří vykácení lesa v lokalitě Ostrožské předměstí šetří, jako trestný čin. „Policie případ stále neuzavřela, stejně tak jako čeká na případné další informace z debaty mezi blatnickými myslivci a městem Uherský Ostroh,“ sdělil mluvčí policistů v Uherském Hradišti Aleš Mergental. Příleská přitom nevyloučila, že město stáhne trestní oznámení, které po krádeži podalo na neznámého pachatele. „Je to i jedna z variant,“ řekla starostka. Na katastru Uherského Ostrohu zmizely mezi 17. a 21. březnem dvě stovky vzrostlých javorů a jasanů. Policii na případ upozornili pracovníci tamního městského úřadu. Časem se ukázalo, že více než padesát let staré stromy pokáceli blatničtí myslivci, kteří je tam v roce 1965 vysadili.

„Remízek se tehdy vysadil kvůli zvěři, která se neměla kde schovat. Vyrostl tam remízek, který byl momentálně hustý, a zvěř do něj nechodila. Byl pro ni příliš studený,“ vysvětlil před časem Křápek důvod, proč se myslivci k probírce rozhodli.

V době, kdy se myslivci do vysazování pustili, patřily podle něj pozemky Blatnici pod Svatým Antonínkem. Nyní už ale patří Uherskému Ostrohu.

Související články

Kvůli vykáceným stromům se myslivci sejdou s vedením radnice

Pokáceli jsme vlastní stromy, tvrdí myslivci

Policisté šetří, zda les nevytěžili členové sousedního mysliveckého sdružení

Ostrožanům někdo vykácel městský lesík