O třech přepadeních komerční banky jsme informovali ZDE

„Na tomto případu jsme aktivně spolupracovali s policií a jsme samozřejmě rádi, že se lupiče podařilo dopadnout,“ informovala mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

Policie měla od počátku tohoto týdne indicie, že by mohlo dojít k dalšímu přepadení. „Jedna z pracovnic banky si v úterý 23. března všimla člověka, který připomínal pachatele předchozích loupeží, a to i přesto, že měl pokaždé jiné maskování. Jeho chování se jí zdálo podezřelé,“ vysvětlil šéf uherskohradišťských kriminalistů Miroslav Bartys. Žena informovala kriminalisty, kteří začali v okolí banky hlídkovat.

Jejich čekání se vyplatilo ve čtvrtek, kdy spatřili na ulici Soukenická podezřelého muže, který byl opět maskovaný „Na hlavě měl dámskou paruku, na sobě modrý balonový plášť a na krku černou kabelku,“ informoval mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental. Kriminalisty muž převlečený za ženu přesto nezmátl. „Přímo na chodníku svedli ozbrojeného muže za pomocí hmatů a chvatů na zem a zadrželi jej. Při zákroku jeden z kriminalistů utrpěl lehčí zranění. Nečekali jsme, až vejde do banky, abychom tím minimalizovali možné nebezpečí, které při jeho obraně mohlo hrozit,“ popsal Bartys. Při výslechu se pak podařilo prokázat, že třiatřicetiletý muž z Uherskohradišťska spáchal i předchozí tři loupeže v loňském roce, při kterých vždy použil maskování. „Ve všech případech si před loupeží stahoval své objemnější břicho obinadlem, aby vypadal štíhlý a hladce se oholil. Jinak totiž nosil bradku. K přepadení používal plynovou pistoli, která je v takových situacích k nerozeznání od smrtící zbraně,“ uvedl Mergental. Celkem si lupič odnesl z pokladny přes čtyři sta tisíc korun Motivem pro loupeže byla jeho hráčská vášeň. Peníze házel do hracích automatů, nebo prosázel. Navíc mu hrozila exekuce.

K první loupeži se odhodlal 12. ledna. „Maskován pletenou čepicí a brýlemi přepadl s pistolí a lístečkem s textem ženu za přepážkou, která mu pod hrozbou pistolí peníze vydala,“ řekl Mergental. Podruhé se do banky vydal 18. března. Scénář se opakoval, tentokrát na sobě ale měl kšiltovku a brýle. Loupit do banky se potřetí vypravil ve sportovní mikině, s brýlemi na nose a na hlavu si nasadil kšiltovku s delšími umělými vlasy. „Pokladní, kterou už jednou přepadl, tentokrát nepodal lístek, ale řekl jí, aby mu dala peníze, že už je to naposled,“ doplnil Mergental. Muž si podle svých slov brodskou banku vybíral, protože se mu zamlouval prostor přepážky.

Policii se podařilo zadrženému prokázat ještě další loupežné přepadení banky, kterého se dopustil v červnu 2008. „Tehdy přišel do pobočky České spořitelny ve Zlíně a ženě za přepážkou předal papír s výzvou o přepadení. Pracovnice ale spustila alarm a lupič z pobočky utekl bez peněz,“ dodal Mergental. Policie nyní prošetřuje, zda muž, který byl kvůli vloupání a krádeži auta už jednou odsouzen, nespáchal další přepadení. Za čtyři loupeže a z jedné přípravy hrozí až deset let vězení.

Za loňský rok došlo na Slovácku k šesti případům loupežného přepadení peněžních ústavů. O tři z nich se postaral dopadený lupič. Další vyloupené ústavy byly Komerční banky v Hluku a pošty v Topolné a Polešovicích.

Výše hotovosti na pokladnách bank je z bezpečnostních důvodů velmi limitována. „Proto je mylné se domnívat, že si pachatelé odnesou z loupežného přepadení milionové částky, které jim zaručí dlouhodobý a bezstarostný život,“ vysvětlila mluvčí Komerční banky Monika Klucová. Škody jsou obvykle v řádech desetitisíců korun, většinou nepřevyšují sto tisíc. Sami pachatelé bývají podle slov Klucové kolikrát překvapeni, jak malou částku si z loupežného přepadení banky mohou odnést. „Navíc při uloupené částce například sto tisíc korun a následném trestu 5 let nepodmíněně získává pachatel vlastně 1.666,– korun za měsíc. Pokud by zůstal na podpoře, získá větší částku. Pokud by svou insolvenci řešil třeba přechodným zaměstnáním brigádního typu. získal by mnohonásobně větší zisk,“ zdůraznila Klucová.

Jitka Cilečková