Jednání ministerstvo otevřelo právě kvůli jednadvacetileté Češce.

„Zareagovali jsme na případ zadržení Češky v Pákistánu pro podezření za spáchání závažné drogové trestné činnosti. Obě strany mají v tuto chvíli zájem na tom, aby byla smlouva uzavřena,“ potvrdila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Tereza H. byla zadržená na mezinárodním letišti v pákistánském městě Láhaur 10. ledna, když celníci v jejím zavazadle našli devět kilogramů heroinu. Od té doby je ve vazbě, další soudní líčení se uskuteční 20. března. Mladá Hradišťanka se měla pokusit propašovat drogy přes Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech do Irska.

Tereza H. u soudu v pákistánském městě Láhaur.
Tereza H. už ví, z čeho je v Pákistánu obviněna

Podle pákistánských médií jí za to hrozí až desetileté vězení. Za delikty spojené s pašováním drog se v Pákistánu uděluje i doživotí či dokonce trest smrti, u cizinců se k nim ale obvykle nepřistupuje.

Pokud by byla Tereza H. odsouzena, musela by si trest odpykat v některém z pákistánských vězení, která se netěší zrovna dobré pověsti. Jestli se ale České republice podaří s Pákistánem uzavřít dohodu o vzájemném předávání odsouzených osob, měla by šanci na přesun do Česka.

„V průběhu jednání potvrdily obě strany záměr sjednat smlouvu o předávání odsouzených osob, která bude aplikovatelná i na aktuální případ občanky České republiky, bude-li v rámci trestního řízení v Pákistánu pravomocně odsouzena k výkonu trestu odnětí svobody,“ informovala Tereza Schejbalová.

Jednání o smlouvě by podle ní mohlo být započato již v první polovině roku v Praze. Jedná se o smlouvu, k jejíž ratifikaci prezidentem republiky je nutný souhlas Parlamentu. V současné době má Pákistán takovou smlouvu sjednánu pouze s jediným evropským státem, Velkou Británií. 

Tereza H. u soudu v pákistánském městě Láhaur.
Hradišťanka Tereza H. je už měsíc v pákistánském vězení