Pojišťovna totiž zmizení krytů původně nechtěla uznat jako pojistnou událost. „Pojistka se totiž vztahovala na vandalismus, ne na krádež. Navíc veřejné osvětlení ani kryty nebyly součástí pojistné smlouvy," vysvětlila ředitelka Odboru likvidace pojistných událostí Hasičské vzájemné pojišťovny Hana Kolbabová. Upřesnila, že pojistka se vztahovala pouze na soubor staveb na nádvoří zámku a v zahradě, kde obecní úřad sídlí. Zahrnuje rovněž pojištění okrasné výsadby stromů a tamní rybníček a vztahuje se na poškození živelnými riziky a vandalismem.

Zástupci vedení obce v době odcizení krytů, ke kterému došlo koncem minulého roku, tehdy s takovým výkladem pojistné smlouvy nesouhlasili. Podle nich byly sloupy po nájezdu zloděje poškozené. To považovali za vandalismus. Proto škodu po pojišťovně uplatňovali. Stávající starosta Petr Fusek, který nahradil nedávno zesnulého předchůdce Jiřího Dohnala podotkl, že v době události na radnici nepracoval, a redakci Deníku odkázal na místostarostu Františka Janků. Ten pouze konstatoval, že věc už je vyřízena. Ukradené kryty sloupů osvětlení se nenašly. Přesto měla celá záležitost v těchto dnech pozitivní dohru. „Sloupy byly po krádeži krytů zabezpečeny po zhruba deset dnů. Pak jsme obdrželi nové kryty. Škoda činila přes dvacet tisíc korun. S pojišťovnou došlo k dohodě a škoda byla obci uhrazena," podotkl místostarosta Jan­ků.

Kryty zmizely během několik nočních hodin. Lapka využil toho, že zabezpečení elektrického zařízení na sloupech jistil pouze jeden šroub. To pro něj znamenalo úsporu času i rychlou demontáž a nepozorované zmizení. Podle oslovených obyvatel Bílovic skončily kryty s největší pravděpodobností ve sběrných surovinách. Pod své spekulace se ale žádný z obyvatel vsi nechce podepsat. „Nikdo neví, co za tím stojí. Byly by to je domněnky," vysvětluje svou neochotu uvést jméno bílovan, který v obci bydlí téměř čtyřicet let. Za tu dobu prý nic podobného nepamatuje.

Policie prozatím pachatele nedopadla. „Vyslechli jsme řadu osob a prověřovali místa, kde mohl zloděj kryty prodat. To vše ale bez výsledku. Proto jsme případ odložili," podotkl mluvčí hradišťské policie Aleš Mergental.

Bílovická radnice před nedávnem získala za způsobenou škodu od pojišťovny kompenzaci ve výši deseti tisíc korun. Obec se, podle vyjádření zástupců pojišťovny, také dodatečně připojistila proti odcizení majetku. „Protože se jedná o našeho dlouholetého a dobrého klienta, který dal na doporučení pojišťovny, přistoupili jsme nad rámec smluvních ujednání pojistné smlouvy k padesáti procentnímu plnění. To je polovina vydané částky obcí na nákup nových plastových krytů ke sloupům veřejného osvětlení," upřesnila Hana Kolbabová z Hasičské vzájemné pojišťovny.