Osmačtyřicetileté ženě hrozily tři roky až deset let vězení za trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku.

Motyčková měla podle obžaloby jednat v rozporu s usnesením zastupitelstva, vykupovat pozemky v lokalitě Kunovice – Průmyslová za vyšší cenu, než která byla schválená a způsobit tak škodu značného rozsahu.

Soud ale nakonec bývalou úřednici viny v tomto případě zprostil.

Co říkáte na to, že soud úřednici zprostil viny? A jsou podle vás opatření hradišťské radnice proti podobným případům dostatečná? Sdělte nám svůj názor v diskuzi pod tímto článkem.

„Soud dospěl k jednoznačnému závěru, že obžalovaná nebyla veřejným činitelem. Je evidentní, že vystupovala jakožto zaměstnanec města, které nakupovalo pozemky v samostatné působnosti. Nejednalo se o správu věcí ve smyslu přenesené působnosti podle správního práva. Obžalovaná v žádném případě neuzavírala smlouvy jménem města. To činili předchozí starostové Ladislav Šupka a Libor Karásek," vysvětlil soudce Jiří Přibyl.

Při vyslýchání svědků a studování listin z období let 1998–2007 souvisejících s tímto případem soud zjistil, že uzavřené kupní smlouvy pravděpodobně neprošly všemi potřebnými odbory.

„Na oběhových lístcích připojených ke smlouvám chybí podpisy příslušných pracovníků. Nejen vedoucího odboru správy majetku města, ale i odboru právního, ekonomického a dalších," konstatoval soudce Přibyl, jenž odmítl spekulovat, kdo je tedy viníkem celé události. „To je otázkou jiného řízení," dodal.

Radnice: Tento systém už nepoužíváme

Podle tajemníka uherskohradišťské radnice Josefa Botka to ale byli právě vedoucí příslušných odborů, kteří nakonec na podivné praktiky při nákupu pozemků přišli a upozornili.

„Problematické výkupy pozemků odkryl právě vnitřní kontrolní systém, který se velmi podrobně zabýval jednotlivými kroky při výkupu pozemků. Je však nutno dodat, že i když je systém nastaven velmi dobře, selhání lidského faktoru stoprocentně vyloučit nelze. Vedoucí pracovník z titulu své pozice samozřejmě nese odpovědnost, nicméně není možné, aby detailně kontroloval každé slovo smlouvy a probíral pozemky v katastrálních mapách a hledal, zda je cena stanovena tak, jak má," sdělil Slováckému deníku tajemník Botek.

Městský úřad po aféře přijal opatření, která by již měla možnosti vzniku takového případu zabránit.

„Bylo na paní Motyčkové, aby dle usnesení zastupitelstva města stanovila cenu pozemků podle jeho typu. Nyní tento systém už nepoužíváme. Zastupitelstvo města schvaluje prodeje pozemků jednotlivě, nikoliv paušálně. Toto je absolutní kontrolní mechanismus, který zabrání i do budoucna jakékoliv spekulaci o cenách pozemků," uvedl tajemník Botek s tím, že zaměstnanci odboru správy majetku města, kteří s Milenou Motyčkovou spolupracovali, již na úřadě nepracují.

Rozsudek uherskohradišťského okresního soudu zatím není pravomocný, obžaloba si ponechala lhůtu na odvolání. Žena si již odpykává pravomocný trest šest let a tři měsíce, který jí soudy dříve uložily za podvody.

Proč už by se případ Mileny Motyčkové neměl v Hradišti opakovat?

Zcela se změnily postupy evidence smluv, oběhu dokumentů, vystavování takzvaných oběhových lístků. Platí Směrnice pro oběh dokumentů, která vznik situace v uvedeném případu prakticky vylučuje.

Všechny smlouvy jsou skenovány a ukládány i v elektronické formě. Samotný Odbor správy majetku města ve spolupráci s dalšími odbory podnikl tato opatření :

nejsou navrhována obecná usnesení do zastupitelstva měs­tauzavírání smluv od úhrad je oddělené, provádějí jej různí referenti nezávisle na sobětotéž je platné pro řešení smluvního vztahu s katastrálním úřadem a EKO

Zdroj: Josef Botek