„Práce policie bude pružnější,“ je přesvědčena mluvčí uherskohradišťské policie Jitka Zámečníková.

Zatímco k územně správnímu přerozdělení krajů došlo už před lety, policie stále funguje podle starého podle starého „klíče“. „Stále patříme, stejně jako zlínská, kroměřížská a vsetínská policie, pod krajské ředitelství Jihomoravského kraje v Brně,“ říká Zámečníková.

To se s příchodem nového roku změní. Krajských policejních ředitelství už nebude osm, ale čtrnáct – stejně jako krajů. Sídlem jednoho z nových ředitelství bude i Zlín, pod který bude Uherské Hradiště nově spadat.

Zrychlit by se tak mělo řešení případů. „Doposud to fungovalo tak, že když se stala vražda nebo podobný závažný případ, přebírali jej kriminalisté z Brna. Teď budou sídlit ve Zlíně, takže vzdálenost bude mnohem kratší a naše práce bude určitě pružnější,“ vysvětluje Jitka Zámečníková s tím, že obdobné to bude i v případě pyrotechniků a zásahové jednotky.

„Od 1. ledna budou na násilnou trestnou činnost vyčleněni lidé právě na zlínském ředitelství. Už nyní to ale řešívají i kriminalisté ze Zlínska. Je to takový předvoj,” doplnila mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

„Rovněž přibude i pracovníků v oblasti hospodářské kriminality,“ doplnil dosavadní ředitel kroměřížské a zlínské policie František Dočekal, který je pověřený řízením nové krajské správy a mohl by se stát jejím ředitelem.

Už nyní funguje na krajské úrovni několik oddělení, jako je oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Nové zlínské krajské policejní ředitelství bude mít 426 pracovníků, z toho přes stovku z nich budou tvořit občanští pracovníci, zbytek policisté. „Nebudeme snižovat ani navyšovat počty zaměstnanců. Některé pozice totiž zaniknou v Brně, ale naopak vzniknou ve Zlíně,“ vysvětlil dále Dočekal. Dodal, že nyní je ve Zlínském kraji zhruba třináct set dvacet policistů.

„Co se týče okresů, tak zde ještě není přesně dořešeno, jakým způsobem bude nakládáno s místy. Je možné, že se některá místa zruší a pracovníci budou přeřazeni na nové pozice krajského ředitelství,“ doplnila Bartíková.

Nové krajského policejního ředitelství bude ve Zlíně sídlit na třídě Tomáše Bati číslo 44 blízko městského divadla. Bývalá budova magistrátu projde do konce roku přestavbou. Lidé tak už nebudou muset chodit do prudkého kopce k Domu umění, kde zlínské obvodní oddělení doposud sídlilo.

„Na Třídě Tomáše Bati bude obvodní oddělení, cizinecká policie, azylové a imigrační oddělení. Rekonstrukce budovy začne počátkem srpna, končit by měla koncem roku. Přispěje nám na ni i Zlínský kraj,” uvedla k úpravám za asi pětačtyřicet milionů korun mluvčí zlínské policie Jana Bartíková.

V nynějším sídle u Domu umění by měla pravděpodobně zůstat jen služba kriminální policie a vyšetřování. „Pro vedení krajského ředitelství, ekonomický či personální odbor se měla původně stavět ještě jedna budova ve stávajícím areálu. Z úsporných důvodů se uvažuje o koupi jedné starší budovy,” doplnila Bartíková.

Anna Novotná, Šárka Šarmanová, Michal Sladký