„Plačícího chlapečka připoutaného v autosedačce si naštěstí všimla pozorná kolemjdoucí, která když zjistila, že je dítě opuštěné, zavolala na policii," uvedl policejní mluvčí Aleš Mergental. Věci pak dostaly rychlý spád, miminko bylo z automobilu bleskově vysvobozeno a převezeno do Uherskohradišťské nemocnice.

„Bylo sice přehřáté, ale jinak v pořádku," prozradil dobrou zprávu mluvčí krajské záchranné služdy Petr Olšan.

Jak se později policisté dozvěděli, rodiče nechali syna v autě na Zelném trhu v Uherském Hradišti poté, co si deset minut před jedenáctou hodinou odešli vyřizovat finanční úvěr. Chlapci nechali pouze lehce pootevřené okénko. Všímavá žena kontaktovala policie přesně v 11:34. Operační důstojník kvůli vytíženosti hlídek požádal o pomoc hradišťské městské strážníky. Za jejich přítomnosti bylo auto otevřeno a dítě, které v rozpáleném citroënu strávilo téměř hodinu, si převzala do péče přivolaná záchranná služba. „Miminku okamžitě poskytli tekutiny a převezli jej do nemocnice," poznamenal Petr Olšan.

„Můžeme potvrdit, že jsme u nás přijali dítě, které bylo přehřáté. Jeho celkový stav je uspokojivý a stabilizovaný, zatím ale zůstává v nemocnici na pozorování," nechal se slyšet Dušan Hanák, náměstek pro léčebnou a preventivní péči Uherskohradišťské nemocnice.

Oslovený dětský lékař nad jednáním rodičů kroutil hlavou. „Nechávat dítě samotné v autě, byť na pár minut, je obecně hloupost, protože nikdy nevíte, co se může stát. A nechat miminko v autě na slunci, to je hazard s jeho životem. Vždyť všichni víme, jaké je v autě vedro, když k němu v létě přijdeme," říká dětský lékař Jiří Argiriu, podle kterého mohlo dojít i k nejhoršímu. „Dehydratace u tak malého dítěte může přijít velice rychle. Nebál bych se říct, že za padesát minut mu už může jít o život."

Uherskohradišťští policisté přímo na místě vyslechli pětatřicetiletého otce půlročního chlapečka. „Není vyloučené, že se vše nebude prošetřovat jako podezření ze spáchání trestného činu opuštění dítěte nebo svěřené osoby, za což by rodičům v tomto případě hrozil trest vězení od jednoho roku do pěti let," doplnil policejní mluvčí Aleš Mergental.