Obdobným způsobem řádil i lupič letos na Vsetínsku. Z pošt v Halenkově a ze vsetínského sídliště Sychrov si odnesl desetitisíce. Ani v jednom z případů nebyl pachatel zatím dopaden.

Zloděj ve Vizovicích přitom předvedl doslova sportovní výkon. „Do místnosti kolem páté odpoledne. Překonal dva a půl metru vysokou skleněnou přepážku, odstrčil zaskočenou pracovnici a ukradl peníze. Pak přešel ke druhé ženě a přes její odpor odcizil hotovost ze zásuvky i tam,“ popsala mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Dodala, že muž pak několika desítkami tisíc utekl směrem na ulici Štěpskou.

Podle výpovědí zaměstnankyň pošty, měl muž zakrytý obličej, celou dobu mlčel a ženám nijak nevyhrožoval.

„Naše hlídky na poštu dorazily do pěti minut po ohlášení krádeže a po pachateli začaly ihned pátrat. O totéž žádáme i veřejnost, která se s informacemi může obrátit na linku 158 nebo kterékoliv oddělení policie,“ vyzvala mluvčí.

Kriminalisté pátrají po muži, který je asi 185 centimetrů vysoký, atletické postavy. Podle svědkyň zloděj nepůsobil zanedbaným dojmem.

„Na sobě měl červenou bundu o něco delší než k pasu. Po obou jejích stranách byly tři bílé elipsovité vzory. Na hlavě měl tmavě modrou kšiltovku a na nohou pravděpodobně šusťákové zelenošedé kalhoty rovného střihu, které působily levnějším dojmem,“ sdělila Bartíková.

Zatímco na Zlínsku se v tomto roce jednalo o první případ vykradené pošty, na Vsetínsku už letos policisté řešili hned pět takových případů. Navíc obdobným způsobem jako ve Vizovicích, přepadl zloděj v říjnu i poštu v Halenkově na Vsetínsku a v úterý 22. ledna na sídlišti Sychrov.

„Muž vešel do budovy pošty před pátou hodinou odpoledne. Přeskočil prosklenou přepážku, silou odstrčil pětatřicetiletou pracovnici pošty, která upadla na zem i s otočnou židlí, na které seděla. Ze zásuvky stolu poté sebral finanční hotovost ve výši několika desítek tisíc korun,“ sdělila vsetínská policejní mluvčí Ludmila Brousilová.

I tento pachatel měl na sobě červenou šusťákovou bundu a byl vysoký asi sto sedmdesát centimetrů. V obou případech zatím lupič nebyl dopaden. „Samozřejmě pokaždé prošetřujeme, zda by se nemohlo jednat o jednoho a toho samého pachatele,“ nastínila zlínská mluvčí Bartíková.

Podle mluvčí České pošty Dity Václavíkové, může být větší výskyt vykradených pošt na Vsetínsku dán nezaměstnaností, která je na Vsetínsku 6,5 procent, oproti Zlínu, kde je nezaměstnanost 3,74 procent.

„Navíc se teď blíží vánoce, a to pravidelně zvyšuje zájem lupičů o naše pobočky,“ sdělila Václavíková.

Podle ní ale pracovnice vždy operují na přepážkách s menším množstvím peněz.

„Zbytek bývá v časových trezorech, do nichž se lupič dostat nemůže. Naše pobočky jsou rovněž ve větších městech vybaveny kamerovými systémy. My rovněž monitorujeme, jak jsou zloději vynalézavý a na základě toho pak přizpůsobujeme i naše bezpečnostní opatření,“ vysvětlila mluvčí.

Mimo to, rovněž poštovní úřednice absolvují speciální školení, které je n tyto extrémní situace připraví.

Pokud policisté vyhodnotí, že se zloděj dopustil loupežného přepadení, hrozí mu až desetileté vězení.