„Seděli jsme zrovna u oběda v jedné z vnitřních restaurací. Přišel policista a řekl nám, ať okamžitě opustíme nákupní středisko," popisuje pro Deník Michal Budač, který byl v restauraci se svou rodinou. „Vemte si to s sebou, nebo tady to jídlo nechte a jděte," citoval strážníky.

Začátek evakuace probíhal klidně, téměř až nenápadně. Z jednotlivých koutů rozlehlé budovy lidé kvapně odcházeli, zatím co jiní ještě nerušeně nakupovali. „Viděla jsem pána, který si zrovna objednával jídlo v restauraci, kterou jsme my už opouštěli. Chtěla jsem na něj zavolat, ať už nekupuje, ale byl tam velký hluk," popisuje další svědkyně.

Ilustrační foto.
Ozbrojení muži jsou stále na útěku

Mezitím k nákupnímu centru přijížděly za zvuku sirén další složky IZS. Policisté, hasiči i zdravotní záchranáři. Na místo se z Olomouce do Zlína- Malenovic vydali i pyrotechnici PČR. „Musím ocenit zákazníky obchodníhí centra, kteří byli při evakuaci disciplinovaní a respektovali pokyny strážníků," doplnil zástupce velitele zlínské městské policie Pavel Janík s tím, že zlínští strážníci při evakuaci spolupracovali se svými republikovými kolegy.

„Přijali jsme oznámení od pracovníků Tesca, že jejich zákazník našel podezřele vypadající předmět ve zkušební kabince," uvedla za krajskou policii tisková mluvčí Lenka Javorková. Proto podle ní bylo na místo ihned povoláno několik dalších hlídek. „Bylo nutné evakuovat všechny přítomné v obchodním centru, přibližně šlo o 300 osob," informovala dál mluvčí krajské policie. Lenka Javorková také doplnila, že byl přivolán pyrotechnik z Olomouce, který při zkoumání předmětu zjistil, že se jedná o podomácku vyrobenou fotopast. Lidé tak mohli zpět do do budovy po jedné hodině po poledni.

Ilustrační foto.
Elitní policista zachránil topícího se muže

„Já jsem to tady ještě nezažila, ale kolegyně říkaly, že to tady bylo před měsícem," uvedla prodavačka jednoho z obchodů Marcela Hušková. „Šel jsem nakoupit, ale počkal jsem, byl jsem zvědavý, jak to dopadne, doplnil zase zákazník, Slovák Jan Viazanko, který ve Zlíně pracuje.

Proč dal někdo fotopast do kabinky a co tím sledoval, je nyní v šetření policie, která nalezený předmět bude zkoumat. „Případ šetří policisté z obvodního oddělení ve Zlíně. Fotopast podrobí odbornému zkoumání a na základě zjištěných skutečností stanoví případnou právní kvalifikaci," vysvětlila na závěr krajská policejní mluvčí. „Ten předmět opravdu vypadal, jako potencionálně nebezpečný, navíc, ve světle toho, co se děje v Evropě, lidi přestávají tady takové situace brát na lehkou váhu. Ti, kteří stojí za takovými „,vtipy" netuší, jakou způsobí lidem škodu," zastal se nakupujících a lidí v restauracích v Centru Malenovice Pavel Janík. Vždyť někteří museli kvůli evakuaci odejít od zaplaceného oběda, stejně jako rodina Michala Budače.

super pohár fotbal FC FASTAV Zlín - ŠK Slovan Bratislav
Fastav velkým obratem získal Superpohár. Na oslavy ale není čas