Devětadvacetiletého muže, který podvodně nakoupil a následně prodal šedesát tun ocelových plechů, zadrželi policisté již koncem února. Od té doby však přišli na řadu jeho dalších protizákonných deliktů.

Muž kromě oceli nakupoval také notebooky, celkem patnáct kusů v několikaset­tisícové hodnotě u dvou různých společností. Střídal přitom jména firem, za jejichž jednatele se vydával. „Podvodník totiž v dotyčných společnostech dříve pracoval a vlastnil firemní razítka. Zboží objednával faxem a elektronickou cestou. Nikdy jej však nezaplatil,“ konstatoval uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental.

Po notebookové anabázi se podnikavec vrátil zpět k plechům. Od českých a slovenských společností si elektronicky objednával po dvaceti tunách plechu. Po obdržení zaslal firmě vždy falešné potvrzení o uskutečněné platbě bankovním převodem. „Nikdy však nezaplatil ani korunu a zboží obratem prodal. To se mu dařilo velmi dobře, protože plechy prodával za cenu o třetinu nižší, než je běžné. Zájem ze strany odběratelů byl tudíž obrovský,“ dodal Mergental. Ve dvou případech navíc muž podvodně získal stovky kil svařovacího drátu. K původnímu obvinění tak nyní přibylo dalších nekale nabytých dvaačtyřicet tun plechu, tuna drátu a patnáct notebooků a jiné elektroniky.

Kriminalistům se prozatím podařilo zjistit, že podvodník celkem získal přes sto tun ocelového plechu. Část zboží policisté stačili zajistit a vrátit původním majitelům. Aktivity podvodníka, který je stíhán vazebně, muži zákona dále prošetřují.

Michael Lapčík