„Muž například uvedl, že vykoupil osobní auto Škoda Octavia za dvě stě sedmdesát tisíc korun, ale finanční úřad přišel na to, že měl vůz minimálně o osmdesát tisíc korun menší. Na druhém účetním dokladu byl zaznamenán výkup jiného auta za sedmdesát tisíc, přitom bylo ve skutečnosti vykoupeno za padesát tisíc korun,“ upřesnila mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Dodala, že podobným způsobem podnikatel zkreslil minimálně sedm dokladů v hodnotě téměř půl milionu korun. Ty jeho účetní zanesla do knih, na jejichž podkladě pak sestavila daňové přiznání.

Finanční úřad ale na tento podvod přišel a ihned to oznámili policii. „Kriminalisté pak prověřovali, zda muž nespáchal trestný čin krácení daně. To se ale neprokázalo a muže jsme nakonec obvinili ze zkreslování údajů o stavu hospodaření jmění,“ vysvětlila mluvčí.

Podnikatel má stále ještě šanci se svému trestu vyhnout. „Stíhání můžeme zastavit, a to v případě, že muž dá své účetnictví do vzorného pořádku a s finančním úřadem vyrovná daňové nedoplatky. V jiném případě mu hrozí až tříleté vězení, zákaz činnosti nebo peněžitý trest,“ upozornila Bartíková.