Řidič referentského vozu plzeňského pivovaru, jemuž média už před vynesením soudního verdiktu přisoudila přízvisko „pirát z dálnice D1“, si má definitivně odseděl pět let ve vězení. Loni 22. března totiž na dálnici před Prahou vytlačil mimo vozovku Mazdu 323 s mladou řidičkou a jejím přítelem. V autě, jež skončilo v kotrmelcích v křovinách, se jen zázrakem nikomu nic nestalo. To, že nikdy podobný malér s takto šťastným koncem neviděli, potvrdili i znalci.

Podle všeho chtěl Lacina vytrestat posádku mazdy předjíždějící levým pruhem kamion za to, že kvůli ní musel přibrzdit. A svou roli také mohl sehrát fakt, že si se spolujezdcem v mazdě během souběžné jízdy vyměnil několik obscénních gest – navzdory tomu, že všichni aktéři nehody mají vysokoškolské vzdělání. On sám ale jakýkoli úmysl popírá. Krajský soud v Praze i pražský vrchní soud se snažil přesvědčit, že nešlo o úmysl, ale jen se dopustil chyby při předjížděním manévru.

Zdroj: Youtube

Že pouze nezvládl řízení, mu ale soudy neuvěřily. Záznam kamery sledující dění na dálnici hovoří jasnou řečí. A se svými argumenty neuspěl ani u Nejvyššího soudu ČR v Brně. Ten jeho dovolání odmítl, čímž byl vyčerpán i mimořádný opravný prostředek – a tak verdikty pražských soudů tak definitivně platí.

Nejvyšší soud slova argumentující o řidičskou chybou označil za tvrzení, které je v „rozporu s objektivním průběhem kolize“. Dovolací senát předsedy Petra Hrachovce měl jasno: šlo o akt vyložené agrese. Tedy žádá chyba, nešlo ani o neopatrnost nebo zbytečné riskování. Z pohledu dovolacího senátu šlo o zločinecký útok – byť v Lacinův prospěch hovoří dosavadní bezúhonnost za volantem, a dokonce jeho působení jako dobrovolného zpravodaje Zelené vlny Českého rozhlasu. Podle soudu v osudném okamžiku na dálnici D1 selhal natolik, že je na místě, aby o své vině pět roků přemýšlel za mřížemi.