Když si mě všiml, tak na mě začal volat, ať jdu za ním a přidám se. Samozřejmě jsem se lekla a zrychlila jsem chůzi. On na mě ještě několikrát volal, ale já už jsem ho neposlouchala a spěchala pryč. Opravdu jsem se bála a byla jsem tak v šoku, že mě ani nenapadlo zavolat policii. Ale od té doby se parkům zdaleka vyhýbám,“ vzpomíná s husí kůži na těle na nepříjemný zážitek ze zlínského parku devatenáctiletá studentka z Vizovic, která si však nepřála uvést své jméno.

Dvojice zlínských parků Svobody a Komenského vzbuzuje zejména ve večerních a nočních hodinách obavy i u dalších lidí. „Teď v zimě se vracím domů už za tmy a parku se rozhodně vyhýbám. Je tam tma a navíc, a to zejména v létě, je tam spousta bezdomovců a dalších podivných živlů. Člověk se až bojí, jestli na něj někdo nevyskočí ze křoví. Opravdu to není nic moc příjemná procházka,“ podotkla i Iveta Mrázková ze Zlína, která musí každý den dojíždět za prací do Uherského Hradiště.

Podobného názoru je i Marie Švábová ze Zlína. „Bojím se chodit přes park. Mám strach, že by mě tam mohl někdo přepadnout nebo i znásilnit. Je to tam dost ponuré,“ postěžovala si mladá žena.

Oba parky přitom nejsou střeženy kamerovým systémem, což ztěžuje kontrolu nad tím, co se v nich děje.

„V tuto chvíli to ani nelze realizovat. Problémem jsou totiž stromy, kterými jsou oba sady hojně pokryty. Takže bychom museli kameru umístit hodně nízko, což by zase lákalo vandaly k jejímu poškození,“ vysvětlil zástupce ředitele zlínských strážníků Pavel Janík.

Větší bezpečí v parku tak mají zajišťovat četnější návštěvy hlídek. „Teď, v tomto období kontrolují obě místa hlídky takřka denně, v létě tam však zajíždějí i několikrát během noci,“ přiblížil Janík.

Podle něj se ale situace v parcích zklidnila zejména poté, co ve městě platí protialkoholní vyhláška.

„Díky ní se nám právě z těchto míst poměrně dobře daří dostat ty lidi, kteří se tam často setkávali a popíjeli alkohol,“ podotkl zástupce ředitele. „Bohužel však tak jednou do měsíce dostáváme z těchto míst oznámení o exhibicionistech. To se však právě snažíme eliminovat častými kontrolami,“ vysvětlil dále Janík.

Lidé se navíc v nejbližší době nedočkají lepšího osvětlení. „V parcích jsou nasvícené cesty tak, aby se lidé dostali bez problémů z jednoho konce na druhý. Nelze však nasvítit celý park, včetně jeho zákoutí a křovin. Souvisí to i s tím, jak park vypadá. Osvětlení má jen jakoby doplnit jeho charakteristiku. Město proto nyní neuvažuje, že by zde přibyly další lampy,“ informovala mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková.