V neděli ráno to zjistil jeden z místních obyvatel a událost nahlásil.

„Policisté zjistili, že kříž byl uřezaný asi padesát centimetrů nad zemí. Kromě toho byla uřezána i jedna z informačních tabulí," prozradila mluvčí uherskohradišťských policistů Milena Šabatová s tím, že byl na místo povolán kriminalistický technik, který včetně psovoda zajišťoval stopy po pachateli.

„Přibližně odhadnutá škoda, kterou neznámý pachatel nebo pachatelé způsobili, se odhaduje asi na 110 tisíc korun," doplnila Šabatová.

„Šestimetrový tesaný dubový kříž jsme na Rochusu postavili před dvěma roky," řekl ředitel Parku Rochus Jan Blahůšek. Podotkl, že neznámí pachatelé uřezali také informační tabuli u vstupu do areálu. Ta byla odtažena do trávy zhruba třicet metrů od místa, kde stála.

Související Na Rochusu vztyčili vyřezávaný kříž s Kristem

„Skupina Synot projekt Park Rochus podporuje od samého počátku. Současně je spoluzakladatelem obecně prospěšné společnosti Park Rochus. Proto se rozhodla napomoci k dopadení pachatele finanční motivací. Ten, kdo poskytne informace vedoucí k dopadení pachatele, získá finanční odměnu ve výši 50 tisíc Kč. Své poznatky může veřejnost volat na linku 572 410 408 nebo 737 277 030," sdělila Magda Pekařová, mluvčí skupiny Synot.

Dílo, na kterém se podílelo několik firem včetně studentů řezbářství Střední odborné školy ve Bzenci, tvořilo pomyslnou vstupní bránu do parku.
Vandal způsobil škodu předběžně vyčíslenou na 100 tisíc korun.

Dřevěný kříž byl historickým dokladem typického lidového stavitelství a sakrálních památek. Řezby totiž vycházely ze starých fotografií, vyobrazení na kříži souviselo s umučením Ježíše Krista a jeho životem. Nabízelo vyobrazení Adama a Evy a dekorativní prvky jako hrozny a listy vinné révy, které jsou typické pro region.

Skupina SYNOT v minulosti vypsala a vyplatila odměnu za dopadení pachatele již několikrát, čímž také výrazně pomohla policii. Právě finanční odměna se totiž pro veřejnost stala velkou motivací a její telefonáty tak skutečně napomohly k objasnění trestné činnosti.