Matka dítěte je od minulého týdne ve vazbě.

Policisté podle televize Prima v případu nařídili pitvu dítěte, která ukázala, že dítě zemřelo na předávkování kodeinem. Jde o opiát, který se v lidském organismu přeměňuje na morfin.

„Mohu potvrdit, že se kriminalisté tímto případem zabývají. Devětadvacetileté ženě bylo na začátku prosince sděleno obvinění pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy, za což ji v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v rozmezí patnácti až dvaceti let, případně může být uložen i výjimečný trest,“ potvrdila mluvčí policie Lenka Javorková s tím, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování a citlivosti případu, nebude policie sdělovat další podrobnější informace.

Co se týká samotné události, lidé v Bojkovicích o tomto neštěstí většinou nic nevěděli. Deník několik z nich oslovil, přesto nechtěl nikdo uvést své jméno.

„To snad není možné! Nevím, že by se mělo něco takového odehrát,“ uvedla starší žena.

„Snad mohla trpět nějakou psychózou?“ mínila kolemjdoucí mladá žena.

Uherskohradišťská nemocnice
Vyhrožování útokem nemocnici se nepotvrdilo. Policisté podezřelého propustili

Bydlela s přítelem a maminkou

Podle sdělení policie mladá žena nebyla nikdy v minulosti trestána. Jak se podařilo v místě jejího pobytu zjistit, bydlela v městském bytě s přítelem a svou maminkou. Doma má ještě jedno velmi malé dítě.

„Znám ji, i tu její matku a moc dobrou pověst tedy nemají,“ zmínil starší muž, který bydlí nedaleko domu podezřelé ženy.

Mezi dalšími lidmi které Deník oslovil, však byli i lidé, kteří tvrdili, že s rodinou, kde údajně došlo k násilnému úmrtí novorozence, problémy nebyly.

Podle psychiatra a soudního znalce Pavla Konečného mohlo jít v tomto případě o zkratovité jednání matky.

„S největší pravděpodobností byla ve stresu a mohla jednat zkratovitě. Mohla se u ní vyvinout i psychická porucha. To ale nemohu určitě tvrdit, musel bych tu ženu vyšetřit,“ uvedl známý zlínský lékař.

Podle něj k násilnému činu mohly ale také vést i jiné důvody, například neurovnaný partnerský vztah. Právě to stálo za vraždami dětí, které se staly v roce 2016 v Kašavě a o rok později ve Starém Městě.

Obžalovaný z vraždy tříleté dcery a pokusu vraždy pětiletého syna u krajského soudu ve Zlíně
Otec, který ubodal malou dcerku, spáchal sebevraždu

Laktační psychóza
Laktační psychóza, neboli poporodní psychóza, bývá často důvodem toho, když matky napadnou své děti. Podle odborníků se jedná o závažný psychický stav, který je doprovázen extrémními výkyvy nálad, depresemi, poruchami soustředění, výpadky paměti, silným rozrušením a změnami vnímání času. Matky ztrácí kontakt s realitou, často trpí bludy a halucinacemi, přičemž si těchto stavů nejsou vůbec vědomy. Tyto symptomy se začínají objevovat dva týdny po porodu, trvají od 2 do 12 týdnů a jsou velmi proměnlivé. K tomuto stavu přihlíží i orgány činné v trestním řízení. „Pokud se prokáže, že žena konala v takovém stavu, bývá u soudu vyviněna. Soud však musí prokázat, zda jednala pod vlivem laktační psychózy nebo jiné psychické poruchy nebo o šlo z její strany o fatální, násilné jednání nebo dokonce, zda šlo o úmyslný trestný čin,“ připomněla zlínská advokátka Jana Rejžková.

Tragédie ve Starém Městě
Velký smutek a zděšení vyvolal 28. září 2017 ve Starém Městě hrůzný čin, kdy muž zabil svou ani ne tříletou dcerku a pořezal pětiletého syna. Vrah zemřel krátce po odsuzujícím rozsudku za mřížemi vězeňské cely.
Rok před tím, v říjnu 2016 se stal otřesný čin v obci Kašava na Zlínsku, kdy muž ubodal svého teprve čtyřletého syna. Řešil tak neurovnané vztahy s jeho matkou. Trestu se však vyhnul, po činu se zranil a za dva dny v nemocnici následkům zranění podlehl.