„Auto Škoda Superb s registrační značkou 4Z9 6669 v barvě šedé metalízy se ztratilo z parkoviště před domem v ulici Sídliště v Nivnici. Majitel u domu zaparkoval v jedenáct hodin večer a ráno krátce před šestou už bylo místo prázdné," informovala mluvčí policistů v Uherském Hradišti Milena Šabatová.

Škoda je odhadnuta na 140 tisíc korun. V Korytné si u rodinného domu zaparkoval majitel Škodu Octavii stejné barvy za 120 tisíc korun s registrační značkou 9A6 1689.

„Ta zmizela v úterý někdy mezi jednou a sedmou hodinou ráno. V autě byly uloženy i osobní věci. Jejich krádeží se škoda navýšila o necelých deset tisíc korun," upřesnila Milena Šabatová.

Řádění zlodějů zaznamenali také na uherskobrodském sídlišti Olšava, kde si nenechavci vyhlédli hned dvě Octavie. Auta ale naštěstí zůstala na místě. „U jedné poškodili zámek ve dveřích u řidiče, sklo ve dveřích u spolujezdce a zároveň i spínací skříňku. Zde se škoda vyšplhala na necelých 14 tisíc korun. U druhé Octavie byly pouze otevřené dveře u řidiče," poznamenala policejní mluvčí.

Sídliště Olšava má tu nevýhodu, že není pod dozorem městského monitorovacího systému a jeho obyvatelé musejí spoléhat pouze na dozor policistů a strážníků.

„Dozvěděli jsme se o tom od policistů. Zatím žádné speciální opatření nechystáme," uvedl velitel brodských strážníků Radek Šustek.

Na případech začali pracovat kriminalisté v Uherském Hradišti.

„Jednou z pracovních verzí vyšetřování je, že se jedná o organizovanou skupinu," naznačila Milena Šabatová.

Odmítla však spekulovat, zda by mohli pachatelé pocházet ze sousedního Slovenska. Právě tam totiž v uplynulých letech zmizela celá řada na Slovácku ukradených vozidel, což podle starostů hraničních obcí Strání a Starý Hrozenkov potvrdil kamerový systém sledující průjezd automobilů v oblasti někdejších hraničních přechodů moravskoslovenského pomezí.

„Ve Starém Hrozenkově jsme zaznamenali sérii krádeží vozidel v minulých letech. Provoz na silnici I/50 je on-line sledován policisty, a proto bylo možné zjistit, že zloději ujeli s kradenými auty na Slovensko. Než hranice přestala být hlídána, byl u nás klid. Jakmile jsme vstoupili do Schengenského prostoru, nájezdům zlodějů všeho možného jsme nestačili odolávat," řekl Slováckému deníku starohrozenkovský starosta Milan Vaculík. Pod dohledem kamer je také někdejší hraniční přechod ve Strání. Ty jsou ale podle slov tamního starosty Antonína Popelky málo výkonné a potřebovaly by obměnit.

„Monitorovací systém chceme posílit a vylepšit, jednáme o tom se slovenskou stranou v rámci přeshraniční spolupráce. Vyplatí se to oběma stranám. S průjezdy zlodějů naším katastrem totiž máme bohaté zkušenosti," dodal Antonín Popelka.

Letos bylo v okrese Uherské Hradiště podle policistů ukradeno celkem 6 automobilů. V roce 2015 jich zmizelo 24. Prozatím neznámým pachatelům po dopadení hrozí až pětileté vězení.