Extrémní vítr o svátcích úřadoval v celém kraji, nejsilněji foukalo po valašských hřebenech. Na Slovácku nastala nejvážnější situace ve Strání. Silné poryvy v úterý nad vesnicí vyvrátily několik stromů.

Popadané kmeny pak zablokovaly silnici ze Strání do Březové. Komunikace byla dlouhé hodiny neprůjezdná, kompletně zlikvidovat následky počasí se podařilo silničářům až včera.

Větrná smršť nadělala nejvíce komplikací dobrovolným hasičům ze Strání a jejich rodinám. Vstát od štědrodenních pohádek a navléct se do zásahových mundůrů museli poprvé půl hodiny po poledni.

„Zrovna jsme si domlouvali společnou cestu na hřbitov a poté chystání večeře. Poplachová SMS zpráva plány zkřížila," popsala Hana Janovská, jejíž přítel se s jednotkou odebral do kopců odstraňovat stromy z cesty.

Druhý výjezd hasičů se uskutečnil po večeři o půl osmé. Jen pár hodin po prvním polomu na stejném úseku popadalo asi patnáct silných smrků. Nepřívětivé podmínky však hasičům další práci znemožnily.

„Začaly se povážlivě naklánět další stromy. Odvolal jsem proto své muže, aby nedošlo k úrazu. S velitelem uherskobrodských profesionálních hasičů jsme se dohodli, že odstranění dřeva odložíme. Kvůli trvajícímu nebezpečí byla silnice uzavřena," uvedl starosta straňanských hasičů Antonín Zámečník, jenž v té době velel svému osmičlennému týmu.

Do původního stavu uvedli silničáři zhruba osmisetmetrový úsek až včera. „Naši lidé dořezávali a odklízeli dřevo, uklízeli okolí," podotkl jednatel Správy a údržby silnic Slovácka Rostislav Buchtík.

Hasiči ve Zlínském kraji prožili značně pracovní Vánoce. Zatímco loni zasahovali u 22 a předloni u 19 událostí, letos vyjížděli hned ke 111 případům. Většinu z nich měl na svědomí právě extrémní vítr.

„Popadané stromy a větve blokovaly komunikace a chodníky, na několika místech přerušily elektrické a telefonní vedení. Na Valašskomeziříčsku silný vítr poškodil i několik střech objektů," informoval krajský mluvčí hasičů Libor Netopil. Uherskohradišťsko se podle něj stalo co do počtu vánočních zásahů nejklidnějším okresem Zlínského kraje.

O situaci o vánočních svátcích jsme informovali Vánoce ve Zlínském kraji zkomplikoval silný vítr