Ukázkovým příkladem hazardu se zdravím i životem byl pár středního věku, který v neděli odpoledne zabloudil pod Lysou horou. Pátrání i následný transport komplikoval horským záchranářům nepřístupný terén.

Muž a žena se kolem poledne vypravili od přehrady Šance po žluté turistické stezce na vrchol Lysé hory. Z neznámých důvodů se ale asi kilometr před cílem rozhodli výstup přerušit a vrátit se.

„Jenže se nevraceli po žluté, ale zabočili na jinou cestu, která se jim zdála vhodná. Po ní pokračovali směrem dolů a postupně bojovali s hlubokým sněhem. Kolem čtvrté hodiny už ani nevěděli, zda na cestě ještě jsou,“ popsal okolnosti zbloudění Pavel Masopust, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Měřicí stanice Českého hydrometeorologického ústavu v areálu hvězdárny ve Valašském Meziříčí; leden 2021
Teplota se propadla nejhlouběji za posledních 10 let, noclehárny jsou skoro plné

Pár u sebe sice měl nabitý telefon, ale bez aplikace Záchranka. Ani jeden z dvojice navíc podle záchranářů neuměl pracovat s Google mapami, takže po zavolání Horské službě nebyli schopni udat polohu.

„Naštěstí měli zapnuté mobilní sledování polohy, takže jsme je nakonec dokázali lokalizovat. Ale i naše technika měla co dělat, abychom se k nim dostali, místy jsme zapadali do hlubokého sněhu i se čtyřkolkami,“ doplnil Pavel Masopust.

Záchranáři na místě zjistili, že muž a žena jsou zcela nedostatečně oblečení a obutí. Muž měl místo kvalitních kalhot na túru jen tepláky a žena měla na nohou dokonce obyčejné tenisky.

„Opravdu se sami vlastní silou nedokázali dostat z koryta potoka, kam se při hledání cesty dostali. Byli totálně vyčerpaní, podchlazení a už pomalu vzdávali boj o život,“ uvedl Pavel Masopust.

Záchranáři vysílené dvojici poskytli tepelný komfort a nakonec je dopravili k jejich automobilu.

Berte do hor i rozum, nabádá Horská služba

Podobný zásahů má za sebou Horská služba v Beskydech za uplynulý víkend několik. A jak se ukázalo, v podstatě vždy šlo o to, že zachraňovaní měli špatné vybavení do zimních zasněžených hor.

„Podle všeho to vypadá, že v posledních týdnech lidé vyměnili návštěvu nákupních center za horskou túru, ale vybavení a oblečení mají stále stejné. Je nezbytně nutné, aby sebou do hor vzali i rozum,“ řekl k víkendovým nehodám Radan Jaškovský, náčelník Horské služby Beskydy.

Dodal, že v současných podmínkách by se rozhodně nikdo neměl pouštět mimo značené cesty a raději ani na ty značené.