Ačkoliv v Uherském Brodě a jeho místních částech lavičky na cestách přibývají, ještě rychleji ze svých míst mizí. Obyvatelé Brodu a okolí krádež posezení či jeho zničení mnohdy ani nehlásí. Dopadení pachatele totiž pro policisty není v podobných případech vůbec snadné.

„Ráda chodívám ke známým do Těšova pěšky po staré cestě. Chodívají tam i staří lidé, kteří tam pracují na svých políčkách, tak jsem byla ráda, když v květnu na cestu instalovali lavičku. Když jsem šla kolem za dva týdny, tak už byla pryč," popsala Ludmila Kovářová z Uherského Brodu.

Zmizení lavičky neušlo pozornosti ani dalších obyvatel města a jeho částí. „Dle sdělení místních byla lavička vyvrácena dva dny poté, co byla na místo instalována," uvedl v diskuzi na sociální síti na toto téma Petr Vozár. Před časem bylo zničeno i posezení u řeky Olšavy, kdy pachatelé nechali na místě místo lavičky jen dva pahýly se zbytky dřeva.

Policie však v těchto případech mnohdy po pachateli pátrá s obtížemi a ne každý případ krádeže či zničení lavičky se policistům dostane na stůl. „O tomto konkrétním případu nevím, ale hlášení krádeží laviček čas od času řešíme. V posledním případě, který nám nahlásili asi před třemi měsíci, se například jednalo o odstranění laviček přímo příslušným odborem města," uvedl velitel uherskobrodských strážníků Radek Šustek. Podle jeho slov v případech, kdy k vandalismu či krádežím mobiliáře dochází, posilují v daném místě hlídky, aby nezákonné činnosti zabránili.

Komplikací pro policisty je však právě to, že k přestupkům dochází v odlehlých lokalitách. „Pokud není místo monitorováno, případně pokud se nenajde svědek události, je cesta k dopadení pachatele náročnější," přiznala uherskohradišťská policejní mluvčí Milena Šabatová.

Doplnila, že pokud pachatel způsobí škodu do pěti tisíc, jedná se o přestupek proti majetku, za který hrozí až patnáctitisícová pokuta.