Kde je chyba? V přestupkovém zákoně z roku 1990, který v té době nepomyslel na to, že se ze zlodějny stane pro některé lidi obživa.

„Bohužel je to tak. Máme ve Zlíně zhruba deset takových, kteří se živí krádežemi a moc dobře vědí, že hodnota nesmí přesáhnout pět tisíc,“ potvrdil zástupce ředitele zlínských strážníků Pavel Janík.

Například jen za čtvrt roku se ve statistikách zlínských strážníků objevuje čtyřiatřicetkrát jméno devětadvacetiletého muže z Nedašova na Zlínsku. Tolikrát byl chycen při pokusu o krádež, z toho jen v září patnáctkrát. A pokud by se mu jeho záměr zdařil, mohl si už přijít na věci za více než jednadvaceti tisíc korun.

Podobně je na tom i sedmadvacetiletý Zlíňan, kterého ochranka obchodů přistihla při krádeži během tří měsíců devatenáctkrát. U sebe měl zboží už téměř za třiadvacet tisíc korun.

„A to je pouze zlomek toho, na co se jim přijde. Neodhaleno zůstává až pětinásobek takových skutků. Jsou to lidé, kteří se doslova krádežemi živí, takže není nic neobvyklého, že jsou přichyceni i třikrát za den,“ konstatovala mluvčí zlínských strážníků Šárka Škubalová.

Jednotlivé přestupky se u zlodějů nesčítají. A přestože má lapka na kontě pokusy o krádeže i za desetitisíce, stále mu hrozí podle přestupkového zákona jen pokuta. „Jestliže se pachatel dopustil více přestupků, projednávají se ve společném řízení. A v něm lze uložit pokutu až patnáct tisíc korun,“ odcitovala část zákona mluvčí zlínské radnice Marie Masaříková.

U neplnoletých jsou dokonce sankce daleko mírnější. Mladistvý lapka může dostat za své krádeže pokutu maximálně dva tisíce korun. „Pravidelně se v našich svodkách objevuje sedmnáctiletý mladík, který za tři měsíce už byl přistižen při čtrnácti krádežích za celkem třináct tisíc korun. Stejně tak tam máme i dvojici dívek, které si krádežemi přivydělávají na drogy,“ vyjmenovala dále mluvčí strážníků. Dodala, že tento zákon se však nevztahuje na recidivisty, kteří už jednou za krádež byli trestáni.

Přestupkový zákon je totiž starý osmnáct let. „Pravda je, že v té době nebylo zdaleka tolik krádeží, co je dnes. Tento rozmach nastal až poté, co se tu začala otevírat velká nákupní centra,“ konstatoval Janík. A zákon se zřejmě v nejbližších letech změny ani nedočká. „V současné době se jeho novela nepřipravuje,“ potvrdila mluvčí Ministerstva vnitra České republiky Hana Malá.