Ta kouzelná chvíle však měla skončit jejím setkáním se synem Honzou a následně i s její dcerou Katkou.

„Oba za mnou přišli, že jim chybí v peněženkách finanční obnos,“ popisovala sled událostí v ranních středečních hodinách 26. listopadu. Napadlo ji proto vydat se do koupelny, kde byla uschována jediná cennost v domácnosti, dárek Katce od babičky, velký zlatý náhrdelník. Nebyl tam.

Ilustrační foto
Série vloupání do domů ve Starém Městě pokračuje

V ten okamžik se začaly Martině Rathouské vybavovat vzpomínky na poslední chvíle před tím, než předchozího dne zavřela oči. Do mysli se jí přitom vkrádala nepříjemná a děsivá úvaha. Zatímco její rodina spala, někdo se pohyboval po domě a kradl.

„Až poté jsme si začaly shodně s dcerou vzpomínat na záblesky z noci, kterým člověk jinak neklade žádnou váhu. Štěkání naší fenky Báry, šelest ozývající se z chodby či kočičí mňoukání,“ rozkrývala detaily klíčového večera Martina Rathouská.

Zloděje zajímala hotovost a šperky

Dcera se jí dokonce svěřila, že při šelestu na chodbě a zamňoukání kocoura, což mohlo být kolem půl jedné ráno, sama ponocovala a teprve se chystala usnout.

„Je to šílené, když si člověk uvědomí, že jen pár kroků od jejího pokoje stál v tu chvíli úplně cizí člověk, který čekal pouze na chvíli, kdy Katka usne,“ kroutila hlavou nad drzostí zloděje Martina Rathouská.

Ilustrační foto.
Obyvatele Slavkova děsí záhadné osoby s baterkou

Podivností okolo krádeže je však více. Nejenom, že v domě nenašli jediný poškozený zámek, kterým by se pachatel dostal do objektu. Sama povaha krádeže, kdy lupič kličkuje mezi nic netušícími spáči a bere pouze určité věci je zarážející.

„Vlastně nešlo nic poznat. Kdybychom nebyli přesvědčeni o tom, zdali jsme měli v peněženkách nějaké peníze, ani bychom nevěděli, že u nás někdo byl. Elektronika zůstala na místě, stejně jako nebyl otevřen žádný šuplík,“ vypověděla Staroměšťanka.

Zamykejte se, radí policie

Městská policie v Hluku týden na to vydala varování před množícími se krádežemi v rodinných domech. V textu nabádá obyvatele především k uzamykání vchodových dveří, které mají z vnější strany místo kliky kouli a jsou pouze uzavřené bez uzamčení. Právě v takovém stavu se nacházely i vstupní dveře Martiny Rathouské.

„Víme minimálně o třech případech během jednoho týden, a to ve Starém Městě, u nás v Hluku a v Uherském Ostrohu. Lupiči se do domů dostávají bez poškození zámků a ve večerních hodinách, kdy lidi spí ve svých postelích,“ varoval velitel městských strážníků v Hluku Jaroslav Merta před opakovanými zkušenostmi, jaké si zažila také Martina Rathouská.

Ilustrační foto
Zloděj se vloupal do novostavby

Policie ČR nicméně zatím žádný dramatický nárůst vyloupených bytů nezaznamenala. „Ve srovnání se stejným obdobím v minulém roku se jedná maximálně o nárůst jednotek krádeží. Zloději přitom klasicky využívají páčení oken či dveří, ale i zmíněné neuzamčené dveře,“ reagoval za krajské ředitelství policistů Zlínského kraje Petr Jaroš.

Pachatelé podobných činů podle něj nezůstávají pouze u jednoho skutku, a tak nelze vyloučit, že se některých vloupání dopouští ti samí lidé. „V případě prokázání spáchání trestného činu krádeže vloupáním hrozí dotyčnému až dvouletý trest odnětí svobody. Trest může být i vyšší, a to v případě, že krádež způsobil recidivista, popřípadě v případě, kdy škoda přesáhne 50 tisíc korun,“ sdělil Petr Jaroš.

Nepodceňujte i další vstupy do domu

Jak složité je dostat se do neuzamčených dveří, které jsou uzavřeny a zajištěny pouze koulí před nezvanými hosty, popsal Jaroslav Janík z Klíčových služeb Janík. Sám přitom často pomáhá kriminalistům určit způsob, jakým se pachatelé dostanou přes zámek do vyloupených domů.

„Pokud jsou dveře jenom uzavřené a majitel se spoléhá na kouli, která je z vnější strany dveří, je několik poměrně rychlých a tichých způsobů, jak se lze do domácnosti dostat,“ začal vysvětlovat.

Výrobci drog z Polešovic a Nedakonic u krajského soudu ve Zlíně
Výrobci drog z Polešovic a Nedakonic: až 11 let za mřížemi

Dveře jdou otevřít také zcela bez jakéhokoliv poškození. „Pomocí speciálně vyrobené planžety jsou zloději schopni zmáčknout jazýček zámku tak, jako kdyby někdo mačkal kliku. Ve výsledku jsou za pár minut uvnitř,“ upozornil Jaroslav Janík.

Už jenom jejich uzamčením tak nedává tichým a rychlým zlodějům majitel domu téměř žádnou šanci. Nejúčinnější způsob, jak se bránit nezvaným hostům, je však podle něj kombinace bezpečnostního kování s kvalitní vložkou.

„Pak nehrozí ani oblíbené odvrtávání, pomocí kterého pachatelé vylamují vložky. Je třeba si však uvědomit, že se nebavíme jenom o vstupních dveří. Často lidi šetří na dveřích do sklepa či nějakých bočních dveří, čehož nakonec zloději dokáží využít,“ dodal Jaroslav Janík.

Ilustrační foto.
Celníci uzavřeli vinotéku v Brodě a připomněli metanolovou aféru