Například Státní zemědělská a potravinářská inspekce do středečního dopoledne udělala více než 70 kontrol v celém Zlínském kraji. „Naši pracovníci odebrali devět podezřelých vzorků, které zaslali do laboratoře k analýzám," uvedla dále mluvčí inspekce Zuzana Matoušová. Deset litrů lihoviny, která by mohla být životu nebezpečná, zabavili v kraji i celníci, kteří prošli 11 provozoven.
„Zajištěné produkty nebyly buď správně značené, nebo řádně zdaněné. Celníci odebrali vzorky, které zaslali k analýze do celně technické laboratoře," vysvětlila dále mluvčí celního ředitelství v Olomouci Marie Bortlová.
Do Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě putovalo ze Zlínska pět vzorků lihoviny, které odebrali pracovníci krajské hygieny, kteří během dvou dnů prošli v regionu více než dvě desítky restaurací a další provozovny.
Na to, zda se ve Zlíně neprodává neoznačený alkohol se zase zaměřili pracovníci živnostenského odboru zlínského magistrátu.
„Zatím jsme na žádný takovou lihovinu nenarazili, pouze v pondělí jsme ve třech stáncích na trhu Pod kaštany zjistili prodej rozlévané lihoviny, který jsme zakázali," potvrdila vedoucí živnostenského odboru Naděžda Hasíková.
Všichni pracovníci budou v důsledných kontrolách pokračovat i v další dny.
ROZHOVOR se Zuzanou Matoušovou ze Státní potravinářské a zemědělské inspekce:
Žádným domácím testem přítomnost nebezpečného metylalkoholu zjistit nelze
Na co by si lidé při nákupu alkoholu měli dát pozor?Co by je mělo varovat?
Doporučujeme spotřebitelům, aby zvažovali nákup lihovin z ne úplně známých nebo korektních zdrojů a aby vždy konzumovali lihoviny z lahví, které jsou opatřeny kolkem a nejlépe od výrobců skutečně renomovaných a známých.
Jde nějakým způsobem na první pohled poznat, že alkohol může být pančovaný?
Na první pohled to opravdu není možné. Každý výrobce má standardy na svých etiketách a má určité ochranné prvky, které je možné zkonfrontovat s originálem, takže padělek se dá tímto způsobem odhalit. To spotřebitel sám nezvládne, od toho právě jsou kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce, aby v rámci možností zamezily uvádění falzifikátů a padělků do oběhu.
Dá se to například zjistit nějakým jednoduchým testem doma?
O žádných takových testech a pokusech na našem úřadu nevíme.
Jakým způsobem probíhají kontroly na prodejnách?
V prodejnách se přítomnost chemických látek, nejen v lihovinách, zpravidla nezjišťuje. Za tímto účelem slouží našemu úřadu akreditované laboratoře, do kterých zasíláme k vyhodnocení vytipované vzorky odebrané v prodejnách.