Hlídka inspektorátu cizinecké policie Uherské Hradiště kontrolovala v pondělí v odpoledních hodinách na silnici ve směru na Uherský Brod osobní automobil značky Volkswagen Golf slovenské poznávací značky.

„Muž předložil osvědčení o registraci vozidla, český řidičský průkaz a slovenský občanský průkaz. Policisté okamžitě pojali podezření, že doklady jsou padělané a oznámili to i řidiči, který byl následně znovu vyzván ke sdělení skutečného jména,“ uvedla tisková mluvčí cizinecké policie Dana Krejčí.

Řidič na to reagoval tím, že skočil zpět do vozidla, snažil se ho nastartovat a z místa ujet. Se zlou se ale potázal. „Policisté ve střehu, řidiče ihned zadrželi a nasadili mu pouta, aby zabránili dalšímu útěku, nebo útoku na policisty,“ popsala Krejčí dramatický zásah.

Muž byl poté eskortován na policejní služebnu, kde nakonec policistům sdělil své skutečné jméno a příjmení. Dalším šetřením v policejních evidencích bylo zjištěno, že je na zadrženého Okresním soudem Prievidza vydán Evropský zatýkací rozkaz.

Po provedené expertize předložených dokladů se navíc potvrdilo podezření policistů, že se jednalo o zdařilé padělky. „Cizinec je podezřelý ze spáchání trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny, za které mu hrozí až dva roky vězení,“ doplnila na závěr policejní mluvčí s tím, že krajský státní zástupce rozhodne o jeho vydání na Slovensko.