Předzápasové odhady hovořily o tom, že by na Slovácko mohly zavítat čtyři stovky příznivců klubu ze Slezské Ostravy. Nakonec jich dorazilo sedm set. Dohlížela na ně více než stovka policistů z Uherského Hradiště, Zlína a Ostravy. Ulicemi už hodiny před zápasem korzovaly skupiny více či méně opilých fanoušků, město křižovaly policejní dodávky napěchované těžkooděnci.

Patrně nejvyhrocenější momenty se odehrály ještě před zápasem v restauraci u uherskohradiš­ťského fotbalového stadionu. „Fanoušci Baníku tam rozbili zamčené dveře, vnikli do prostoru domácích fanoušků a začali napadat člena bezpečnostní agentury. Policisté z pořádkové jednotky bleskově zasáhli, dvojici pachatelů svedli na zem a zajistili. Oba muži jsou podezřelí ze spáchání trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci,“ popsal zákrok těžkooděnců uherskohradišťský policejní mluvčí Aleš Mergental.

Krátce nato strážci zákona zadrželi dva mladíky, z nichž jeden je Polák, kteří domácím příznivcům poblíž stadionu ukradli dvě klubové šály. Oba jsou podezřelí z trestného činu krádeže. Dalších několik osob je pak podezřelých ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku. Většina předvedených chuligánů byla podle mluvčího Mergentala značně opilá.

„Mezi fanoušky hostí jsme zaznamenali na dvacet radikálů z Polska. V davu příznivců Baníku jsme rozeznali také tři muže, kteří mají vysloven zákaz vstupu na fotbalové stadiony. Ani jeden z nich však zákaz neporušil a branou stadionu neprošel,“ informoval vedoucí územního odboru policie v Uherském Hradišti Bronislav Šabršula, který bezpečnostním opatřením velel.

V Hradišti při příležitosti fotbalového utkání se vůbec poprvé do akce zapojil i antikonfliktní tým krajského policejního ředitelství. Jedná se o neuniformované policisty, kteří verbálně usměrňují fotbalové rowdies, demonstranty a další účastníky podobných rizikových akcí. Dvoučlenná hlídka dohlížela na pořádek před utkáním i v hradišťské Havlíčkově ulici.

„Městem se pohybuje několik skupin fanoušků Baníku. Nejvíce, asi šedesát, jich je v pivnici U Tesaře,“ monitoroval dvě hodiny před zápasem situaci člen antikonfliktního týmu, který z taktických důvodů odmítl uvést jméno.

Příslušníci tohoto uskupení nejsou nijak viditelně ozbrojeni, vlastní pouze prostředky pro osobní ochranu. „Naším mottem je Slova, ne zbraň. Vzhledem k tomu, že pár kroků za mnou stojí kolegové v černých kombinézách, necítím se při komunikaci s dotyčnými v ohrožení. Ostatně jsem při této práci ještě napaden nebyl, většinou se dá s lidmi domluvit,“ dodal policista.